Експерт разясни три основни правила при поход в планината

Не надскачайте възможностите си, предупреждава Иван Лазаров

06.01.2021 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова
Експерт разясни три основни правила при поход в планината

С  началото на новата година зачестиха инцидентите с туристи в планината. Разходката там може да е начин да избягаме от монотонното всекидневие, но е необходимо човек да се качва там с нужната предварителна подготовка.

Правилото е просто – подцениш ли планината, особено през зимата, тя лесно може да те постави в непредвидена ситуация, с която неподготвеният човек трудно може да се справи. Ето защо има простички правила, които всеки устремил се към някой планински връх трябва да спазва, предупреждава Иван Лазаров пред БГНЕС.

План!

Живеем в дигитален свят, в който с няколко клика на мишката можем да получим информация буквално за всичко. Ето защо нямаме оправдание, ако не си направим труда да проучим добре маршрута, по който искаме да тръгнем – разстоянието, продължителността, денивелацията, теренът, хижите и заслоните по пътя. Прогнозата за времето също е от огромно значение, а точна информация за това може да намерим от много квалифицирани интернет страници, включително и тази на Планинската спасителна служба (ПСС).

Любителите на зимните спортове пък могат да проучат състоянието на пистите, ски влековете и лифтовете.

За съжаление у нас липсва държавна служба с мандат за наблюдение на снежната покривка и лавинната опасност, но всеки може да направи това от няколко алтернативни източници.

Екипировка!

В планината винаги трябва да сме с удобни обувки и дрехи, съобразени със сезона и конкретните климатични условия. Тичането до Черни връх по шорти през декември, какъвто случай имаше преди години, не е добра идея. Препоръчително е да се носят дрехи с по-ярки цветове, достатъчно топли и по възможност изработени от водозащитни материи. Резервни дрехи, шапка и ръкавици също е добре да имаме в раницата си.

Към екипировката е може да прибавим лекарствени медикаменти от първа необходимост, както и слънцезащитен крем и очила, предпазващи от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Картата и компасът също са полезни в планината, стига човек да знае как да ги използва. България е една от малкото държави в Европа, където на подобни знания не е посветен нито един час в училище.

През зимата е задължително да предвидите подходяща екипировка за придвижване – котки, снегоходки, а при ски преход – правилно регулирани ски-автоматите.

Освен обичайната храна, която се предвидели, вземете със себе си нещо енергийно, например шоколад или ядки. Обезводняването също може да бъде проблем. Според специалистите обичайният прием на течности при преходи в планината е някъде около 3 литра на ден.

Не надскачайте възможностите си!

Тръгвайте на преход само тогава, когато сте здрави и в добра форма. Почивайте по-често и не бързайте излишно. Тръгнали сте на разходка, а не на състезание.

Телефонът може да се окаже най-полезното нещо в случай на непредвидена ситуация, затова пестете батерията му и си набавете предварително всички необходими контакти, които могат да са ви от ползва. В случай на инцидент не се колебайте да потърсите помощ от планинските спасителите, които са на своите денонощни постове.

Не забравяйте обаче, че оказването на помощ във високата планина е скъпо струваща, затова е добре да имате планинска застрахова. За съжаление обаче културата на застраховането все още не е достатъчно развита в нашата страна.

Не е важно от кой магазин ще купиш подходящата екипировка – важно е да я имаш със себе си в планината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Екипировката и трезвия акъл са много важни Сигнализирай за неуместен коментар