ПСС алармира: Висока лавинна опасност в Банско, туристите да са внимателни

Рискът от лавини дебне най-вече фрийрайдърите, които карат извън пистите

05.01.2021 | 19:58 Редактор: Ивет Арабова

Висока лавинна опасност в Банско. Снеговалежът и меките температури са предпоставка за свличане на снежна маса, затова от Планинската спасителна служба призоваха туристите да бъдат внимателни.

"В района на Банско има доста паднал нов сняг, между 60 и 80 см във високите части, това от последното денонощие. Този сняг още не е направил връзка с предишния слой и е сериозна предпоставка за лавинна опасност", обясни Атанас Уков от ПСС-Банско.

Рискът от лавини дебне най-вече фрийрайдърите. Много често именно те ги предизвикват, карайки екстремно извън ски зоната и пистите. 

"Ние апелираме да не ги напускат, в момента снегът е доста и е доста нестабилен. Хората, които обичат излетите в планината, зимните преходи, добре е да са снабдени с лавинни устройства и този лавинен комплект, за които винаги говорим - сонда, лопата дори, еърбег раница, но трябва да знаят, че и те не са нещо, което ги прави безсмъртни", добави Атанас Уков. 

Експертите уверяват, че на пистите е безопасно. 

"Българската планинска служба ежедневно апелира да не карат гостите на Банско извънпистово, понеже доста инциденти се случват", каза мъж, дошъл в курорта.

"Разбрахме, че се погрижиха горе за лавините, където са около платото, използвали са оръдията и за момента не се притесняваме. Смятаме, че е обезопасено, все пак е Банско – трябва да се грижат за нас хората", каза друг турист. 

От Планинската спасителна служба съветват да ходим в планината с разум и с добре зареден телефон, който да използваме при нужда.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК