Изгубени в планината: Поредният случай е при Мусала

Спасителите все още не могат да стигнат и до тялото на загиналия под Жълтец диджей

04.01.2021 | 18:20 Редактор: Радостина Димитрова

Приключи акцията в Стара планина. Следобед спасители успяха да свалят тялото на загиналия преди два дни диджей от Варна под връх Жълтец. Акцията бе прекратена временно заради лошите метеорологични условия. Друг турист, който също попадна в неблагоприятните условия е успял да стигне до заслон Ботев.

Акция по спасяването на поредния за последните дни пострадал турист имаше и при връх Мусала. Спасителните екипи са започнали операцията вчера следобед, но заради труднодостъпния терен едва днес достигат до пострадалия

"В добро здраве е той, с контузен долен крайник с невъзможност да се придвижва сам. В 16:30 ч. да си толкова високо в планината следобед, след като на практика в 17, 17 и малко вече е тъмно, редно е било много, много по-рано да бъдат на друго място", коментира директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Заради лошото време в Стара планина, в комбинация с труднодостъпния терен, повече от ден и половина продължава и друга операцията - тази по свалянето на загиналия турист под връх Жълтец. Не само времето в планината обаче е причината за инцидентите и продължителните спасителни акции, смята директорът на планинската спасителна служба. 

"Като се обърне каруцата, естествено, че много неща можеше. Разбира се, че можеше. Първо трябва да се знае какъв е маршрутът и според мен това е един от най-трудните маршрути в България като цяло. Това е Ботев-Добрила. Един от най-трудните маршрути. Ако бяха послушали съветите на хората, които са ги срещнали, вероятно нямаше да се стигне дотам", добави Емил Нешев.

Според него спасителните екипи ще могат да действат много по-бързо ако у нас заработи система за въздушно спасяване, каквато към момента в България няма.

"Проблемът е, че има ситуации, в които наистина няма смисъл да рискуваш хора толкова дълго време, както беше на 2 януари – 11 часа за трима туристи. Така че може би с наличието на система... Всички условия го позволяваха това, ако имаше такава система", подчерта той.

Плановете са въздушна линейка у нас да има през 2023 година. А дотогава трябва да се подготвят екипите, които ще летят с хеликоптера по време на спасителните операции в планината.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК