България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В името на човешкия живот: Събират пари за офроуд линейка

Нужни са 30 000 лв., заяви един от организаторите на кампанията Георги Влайков

19.07.2021 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева

Екипът на "Аварийно спасяване Пловдив" организира дарителска кампания за закупуването на автомобил, който да бъде оборудван като офроуд линейка.

"Тази линейка ще представлява добре оборудван джип, който е високопроходим. В него ще има необходимата медицинска апаратура, за да може да се извършват животоспасяващи действия още по време на път", обясни ръководителят на доброволното формирование "Аварийно спасяване Пловдив" Георги Влайков пред "България сутрин". 

Той подчерта, че в момента спасителни екипи често ходят с часове пеша до мястото на инцидента, повече отнема и свалянето на пострадалия. 

"Времето е от голямо значение. Една такава високопроходима линейка би спасила човешки животи. Тя ще се използва за труднопроходими терени, не само планински. Например като при наводнението в село Бисер, където имаше нужда от такъв автомобил", отбеляза Влайков. 

Автомобилът ще струва около 30 000 лв., с оборудването и обучението на екипа. Идеята е той да е бюджетен и с евтина поддръжка. Според ръководителя на доброволното формирование, в страната има нужда от 12-16 такива линейки.

"Не може за една спасителна акция в Странджа да се чака автомобил от Пловдив. В "Аварийно спасяване Пловдив" ще има три екипа, които ще бъдат обучени. Много е важна ролята на шофьора, който да знае как в трудна ситуация и терени да стигне до мястото на инцидента. Ще бъдат обучени и парамедици, но е много важно шофьорът да ги върне безопасно. Офроуд шофирането няма нищо общо с шофирането по асфалт", подчерта Георги Влайков пред Bulgaria ON AIR.

До момента са събрани около 7 000 лв. Всички получени дарения ще бъдат отчетени. Организаторите на кампанията се надяват в рамките на месец да бъде събрана сумата за закупуването на автомобила, за да започнат работа по превръщането му в линейка. 

Влайков подчерта и необходимостта от медицински хеликоптери у нас. 

"Планината стана много модерна през последните години - организират се различни състезания, при които се случват и инциденти. Важно е да може да се стигне бързо до мястото, където има пострадали", добави Влайков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК