6-те нови спасителни хеликоптера ще могат да достигат до всяка точка за 30 мин.

Те ще струват около 50-60 млн. лв. и ще са необходими 2 години до доставката

21.06.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

След две години без въздушна медицинска помощ, днес здравният министър съобщи, че през 2024 година страната ни ще се сдобие с 6 медицински хеликоптера.

Преди няколко години Михаела Бърлиева пада тежко, докато се спуска със ски във френските Алпи. Заради фрактурите се налага да бъде свалена от пистата със специализиран хеликоптер.

"Начинаещ скиор, карам си ски, много съм уверена в себе си и дойде момента, в който катастрофирах неприятно", разказва Михаела Бърнлиева.

От две години обаче България няма въздушна линейка. Тя беше продадена в чужбина. Така страната ни остана единствената в Европейския съюз, която не участва в общата европейска система за спешна помощ по въздуха. 

"Всички колеги, с които се срещаме на конгресите на това сдружение, ни гледат странно, като извънземни – как така нямате хеликоптери, как така спасявате без хеликоптери, но ето така", посочи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Темата за необходимостта от въздушна помощ няколко пъти е на дневен ред. Последно правителството коментира закупуването на минимум един хеликоптер с европейски средства. 

По време на представянето на националния си план от президентството предложиха да се купят 5 медицински хеликоптера, около които да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздух. 

От "България Еър Техник" вече са направили проучване на пазара за това – каква система е най-подходяща за българските условия, какви хеликоптери и каква инфраструктура. 

"Нашето мнение, е че 6 хеликоптера, базирани на 6 различни площадки в България, от които в рамките на 30 минути може да се достигне до всяка точка на България", каза изпълнителният директор на "България Еър Техник" Георги Георгиев. 

Според специалистите най-логично е да се ползват вече изградените и лицензирани хеликоптерни площадки в болниците у нас. Те са общо 6 - три в София и по една в Бургас, Варна и Панагюрище. 

Според прогнозите на експертите, ако процедурите бъдат задействани – до две години България може да има спешна авиационна помощ. И най-накрая това може да се случи – през 2024 година – така обеща служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

"Планирани са да се закупят 6 хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 лечебни заведения в страната. Задвижена е цялата процедура, финансирано е осигурено, документацията е подготвена. Казаха ми, че са необходими 2 години от поръчката от хеликоптерите до доставката, за да се изработят", заяви здравният министър. 

Закупуването на хеликоптерите и изграждането на площадките ще бъдат с европейско финансиране и ще струват около 50-60 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК