България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В сезона на пожарите сме - знаем ли как да реагираме в ситуация

Гл. инсп. Стефанов: Евакуирайте се, движейки се срещу вятъра и в обратна на пожара посока

29.07.2021 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

Опасност от пожари има на много места в страната заради високите температури и вятъра, който дава допълнителна мощ на стихиите.

Главен инспектор Стефан Стефанов от "Пожарна безопасност и защита на населението" посочи пред Bulgaria ON AIR, че в момента ситуацията е сравнително спокойна. Към 6 часа сутринта са гасили 5 пожара, реагирали са на 216 сигнала, от които 180 - пожари сред природата.

"Основната причина за възникване на пожарите е работа с неизправна техника по време на селскостопански дейности, небрежност от хората, които се намират наблизо. В тези горещини бих препоръчал на хората да не използват открит огън. Паленето на огън е изключително забранено в този сезон. Да не изхвърлят незагасени цигари в природата", подчерта гл. инсп. Стефанов. 

Ако попаднем в зоната на пожар, първото нещо, което трябва да направим, е да се евакуираме, движейки се срещу вятъра и в обратна на пожара посока, за да избегнем задимяването, стана ясно от думите му. 

"Ако наблизо има хора, трябва да сигнализираме веднага на тел. 112, да обозначим къде се намираме, какъв е пожарът и има ли застрашени хора. По възможност да изчакаме екипите и да ги насочим", обясни гл. инсп. Стефанов в ефира на "България сутрин".

Той увери, че техниката в българската пожарна е доста добра, особено за гасене на горски и полски пожари. Разполагат със специализирани машини, а модулът за гасене на горски пожари е сертифициран на европейско ниво.

"Работим много добре с Българската армия, използваме активно хеликоптера, с който се извършва пожарогасене. Те имат готовност и в днешния ден да бъде използван. Доброволците активно се включват вече в гасенето на няколко големи пожара. Стават все повече и по-активни. Помощта е неоценима", каза още гл. инсп. Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК