Торнадо вилня на плаж в Турция, пожари обхванаха Гърция, свлачища в Италия (ВИДЕО)

В района на Комо десетки къщи бяха засегнати от свлачища

28.07.2021 | 13:52 Редактор: Десислава Атанасова

Опасно високи температури на много места в Европа. Червен код е в сила за Южна Италия, Сърбия и Южна Унгария. 

Торнадо над черноморския курорт Балъкесир стана истинска сензация на препълнения плаж. Стихията се разви над Черно море, но после се приближи към брега. Природното явление вдигна във въздуха чадъри и шезлонги за две минути. 

Летящи обекти раниха трима души. Подобни явления не са чести за Турция, коментираха метеоролози. Районът преди това пострада сериозно от проливни дъждове, причинили наводнения.

На този фон горските пожари в Гърция не стихват. Огнена стихия на север от Атина унищожи къщи, гаражи и борова гора. Едно от предградията на гръцката столица беше евакуирано. Не се съобщава за жертви.

Повече от 300 пожарникари гасиха огъня. С помощта на хеликоптери и самолети, пожарът беше овладян. Все още не е ясно откъде са тръгнали пламъците. Тече и разследване. 

"Беше труден за гасене пожар. Огънят се придвижваше от един район в друг, разпалван от вятъра. Това доведе до бързото му разпростиране на няколко фронта. Пожарникарите действаха смело срещу огъня, който вече беше навлязъл в кварталите. Спасихме човешки животи и имотите на хората", каза министърът на гражданската защита на Гърция Михалис Хрисохоидис,

Гърция е обхваната от гореща вълна и на много места в страната има предупреждения за опасност от пожари. За първи път от началото на годината в столицата бяха отчетени температури от над 40 градуса.

В Италия десетки къщи бяха засегнати от свлачища в района на езерото Комо. Съвсем наблизо - в Милано, едра градушка повреди десетки коли. 

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК