България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИТН да намерят дългосрочна визия, иначе ще са изтривалката за изчегъртването

Коментар на политолога Цветанка Андреева и социолога Кольо Колев в "България сутрин"

19.07.2021 | 09:22 Редактор: Здравко Черкезов

В сряда президентът Румен Радев свиква Народното събрание и се очаква веднага след това да връчи и мандата на първата политическа сила "Има такъв народ" (ИТН). Каква обаче ще е съдбата на проектокабинета на Слави Трифонов и има ли той шанс, след като всички политически партии се обявиха против предложения състав? 

"С напредване на времето се изчерпва възможността за съставяне на правителство. В сърцето на кризата е, че ИТН са първи по резултат, но в класическия политически смисъл не са победители. 1/4 от вота не им носи достатъчно политическа легитимност", посочи политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

"Няколко са възможностите пред ИТН. Едната е да ги осени разум свише и да разберат, че не са началото и края на всички неща, и че политиката е въпрос на диалог и изкуството на възможното. Те искат невъзможното  - цялата власт с 1/10 от всички избиратели и 1/4 от отишлите да гласуват", изтъкна социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него последните ходове на Слави Трифонов и партията му са "арогантни и нагли", като с тях те отблъскват останалите възможни коалиционни партньори. 

По думите на Андреева ситуацията пред ИТН е станала особено сложна, след като те се обвързаха със стар и изконсумиран елит, издигайки Николай Василев за кандидат-премиер. Затова е нужно да намерят заявка не просто за временна подкрепа и плаващи мнозинства, а дългосрочна визия.

"Иначе от партия на бунта, от партия водач, която ще изчегъртва системата, ще се наложи да послужат за изтривалката на това изчегъртване", подчерта тя.

Единствено "Демократична България" имат реални възможности да съставят правителство, ако получат третия проучвателен мандат, смята Кольо Колев. Андреева обаче не вижда как партиите ще успеят да се съберат, тъй като липсва алтернатива на ГЕРБ.

"Кризата на политическата ни система е липсата на алтернатива. Идеологията на протеста беше сваляне на ГЕРБ от власт и "после ще видим". Обаче алтернативата на ГЕРБ е несъстоятелна и идеологията не може да сплоти това мнозинство",  категорична е тя.

"Има такъв народ" се намират в сърцето на бъдещата политика, смятат двамата гости в студиото. Тяхното спасение е тръгване на нови избори, но изборите няма да решат от само себе си проблемите им, тъй като може да стигнем до тежка ситуация, която никой да може да владее. 

Гледайте целия разговор в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Оказа се, че да пишеш сценария на шоуто, не е като да управляваш държава. Хората не се умиляват от глупавите им предложения. Това не е кастинг за депутати. Сигнализирай за неуместен коментар