Ще подкрепят ли партиите на протеста нов проектокабинет на ИТН?

"Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" посочиха целите, които ще преследват в 46-ото НС

16.07.2021 | 18:34 Редактор: Здравко Черкезов

"Има такъв народ" ще предложи нов проектокабинет и очаква подкрепата на "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", но няма да влиза в коалиции. Това стана ясно от днешната пресконференция на партията. 

За да натиснат бутона в подкрепа на предложения кабинет от ИТН, от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" имат няколко условия. За тях важно било да има поставени конкретни цели, а не кой ще бъде номиниран за министър-председател. 

"В една нормална държава фигурата на премиера не трябва да има водещо значение. Има значение политикът какво ще се прави как ще се прави", заяви адв. Николай Хаджигенов.

"Всичко започва и свършва с Гешев и реформа в правосъдието. Това ни е условите. Дали ще пратиш македонец в Космоса, дали ще увеличиш доходите - всичко това не е възможно, ако не махнем Гешев", допълни той.

На разговори с партията на Слави Трифонов отишла само Мая Манолова. 

"Вчера е имало неофициална среща между ИТН-сценаристите. Неофициална тъмна среща, на която ние отказахме да отидем. Защото ние показахме как трябва да се прави това и това не е начинът да правим тъмно договорки", категоричен е адв. Хаджигенов. 

От "Демократична България", другата политическа сила към която беше протегната ръка за диалог, обявиха, че ще разговарят с парламентарните групи след свикването на 46-ото НС. В пост във Facebook съпредседателят на партията определи и основнитe приоритети: 

  1. Дълбока съдебна реформа чрез премахване на състава на ВСС и главния прокурор Гешев; 
  2. Мнозинство на управление без ДПС
  3. Парламентарни разследвания на "Росенец", "Лукойл" и ТЕЦ "Варна".  

От БСП и от ДПС отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК