ИТН: Отиваме на избори, ако ДБ и ИСМВ не подкрепят новия ни проектокабинет

Слави Трифонов не е задължен да бъде министър-председател, обявиха от партията

16.07.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров
ИТН: Отиваме на избори, ако ДБ и ИСМВ не подкрепят новия ни проектокабинет

Първата политическа сила в 46-ия парламент - "Има такъв народ", даде пресконференция, след като вчера Слави Трифонов обяви, че оттегля номинацията на Николай Василев за премиер в предложения проектокабинет. От ИТН обявиха, че съвсем скоро ще представят нов състав на кабинет.

"Ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори. Отговорността остава в "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Имат пълната свобода да се договорят с Нинова, Карадайъ и Борисов. Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори предвид състоянието на страната", заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Няма да подкрепим ГЕРБ, БСП  и ДПС", увери Филип Станев от ИТН.

"Върху г-н Василев беше излята уникална помия. Започна от една партия, която би трябвало да припознава повече ГЕРБ като политически враг, отколкото "Има такъв народ. Учуден съм, че за ДБ сме по-голям враг от ГЕРБ. За Борисов нищо не говорят напоследък, не знам защо. Ще продължим да работим с г-н Василев като финансов експерт, стига той да има това желание", каза още той, коментирайки оттеглената кандидатура на Николай Василев.

Според Конституцията не е задължително лидерът на спечелилата политическа сила да бъде министър-председател, изтъкна той. 

"Всеки министър-председател си прави каквото си иска. Борисов караше парламентарната си група да прави това, което той поиска. Отговорността при нас я носи Слави Трифонов, заявява я публично. В Министерския съвет са изпълнители и тяхното назначава и уволняване става през парламента, на който гражданите са делегирали доверие", каза още Йорданов.

"След референдума, който ние инициирахме, а политическото статукво се изплю върху волята на хората, тогава стана ясно, че ние или трябва да се откажем, или да го направим решението на хората в закон, създавайки политическа партия. Кабинета ще ви го представим съвсем скоро, когато му дойде времето", 

От ИТН обявиха, че се налага време, за да бъде ревизиран проектокабинетът на партията. Но не искат да коментират с останалите политически субекти кой какъв министерски пост да заема.

"Крайно време е в България да се сложи финал на лидерсщината, на месиянството, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов  с този проект демонстрира, че е крайно време да не е фиксираме върху някакъв лидер. Не сме в Южна Америка или някоя африканска държава", подчерта Филип Станев.

Имали са неформална среща с Мая Манолова, за да организират среща между двете групи за общи политики в парламента. Решили са да поемат отговорността сами, тъй като в предишния парламент останалите партии са ги съветвали да направят правителство без да поставят условия.

"Никой не може да ни каже как да комуникираме с българските граждани. Ужасно проводим е и стига ужасно бързо до вас и до гражданите", отговори Йорданов на журналистически въпрос за "смяната на джипката с кабеларката".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Мъка просто
преди 2 години
Ще рече някой друг ви е виновен ... че на първите избори върнахте мандата подигравателно и на вторите избори не се консултирахте с никой преди да си пуснете предложението, при положение, че нямате 50+1 % подкрепа. Сигнализирай за неуместен коментар