Николай Василев: Не съм човек на ДПС, единственият съм, който е уволнявал Пеевски

Това щеше да бъде най-реформаторският кабинет в България

16.07.2021 | 13:19 Редактор: Тодор Петров

Предложеният за премиер от "Има такъв народ" - Николай Василев, чиято кандидатура много бързо бе оттеглена, благодари на ИТН и в частност на Слави Трифонов за доверието да бъде издигнат за министър-председател.

"Опознах Слави и членовете на ръководството, както и част от парламентарната група, запознах се с добри професионалисти и достойни хора. Благодаря на бивши колеги от НДСВ, без да съм ги молил. Другите 17 кандидати за министри са страхотни хора. Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет в българския преход. Щяхме да предложим честно и професионално управление, щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", заяви той на пресконференцията на ИТН.

По думите му обществото се e убедило, че нацията ни има достатъчно компетентни хора и добри професионалисти. А бъдещите партии трябвало да излъчват правителства поне на това ниво, което е било предложено от ИТН.

"През последните 3 дни и към мен се насочиха доста цунамита, но се неутрализираха взаимно и показаха, че съм равно отдалечен от всички. Не смятам, че съм пострадал от тези атаки. През 2002-2003. г. атаките към мен заради "Булгартабак" бяха 100 пъти по-силни. Една от критиките към мен е, че не съм ново лице - това е вярно. Ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, щеше да има критика, че той няма управленски и административен опит. Бил съм от НДСВ. Това нито го отричам, нито ме обижда. Гордея се, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС", настоя Василев.

Останал е обиден обаче от критиката, че е продукт на ДПС, защото е участвал в Тройната коалиция.

"Бил съм част от нея, защото нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. Аз съм единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски! Загубих главата си в Министерството на икономиката, защото опитах да приватизирам "Булгартабак" със западни инвеститори. Моята съвест е чиста, не съм зависим от ДПС или някакво задкулисие", подчерта Василев.

"Най-разочарован съм, че получих атаки от десния сектор и считам това за приятелски огън. През целия си живот съм се определял като десен реформаторски икономист", посочи още той.

"Никога повече човек в България не трябва да се страхува, че ще му отнемат бизнеса или че администрацията ще го рекетира. Трябва да ме познавате като най-големия бюджетен ястреб в България", категоричен е бившият министър.

Николай Василев показа документ с икономически приоритети пред България, които е разработил с помощта на кандидатите за министри. В документа има около 300 приоритета. Той сподели 5 от тях - намаляване на данъците в България, бюджет за 2022 г. без дефицит, ноухау за прозрачността на обществените поръчки, повишаване на пенсиите с 35% чрез икономически растеж, рязко повишаване на лекари, учители и университетски преподаватели.

Василев обясни, че кандидатите за министри на ИТН са подбрани от Слави Трифонов, ръководството на партията и самия него като кандидат за премиер. По думите му никакви чужди посолства нямат отношение към кандидатурите на министрите.

"Аз съм авторът на идеята за приватизация на Българската банка за развитие", призна той и попита: Като кое друго държавно дружество в последните 32 години да се управлява, че да не изтича нищо и да няма злоупотреби.

"Правилното е решение е да не я е имало никога тази държавна банка", смята Василев.

"Ползите от влизането в Еврозоната са стократно повече от рисковете. Ако всички банки в последните 10 г. се надзираваха и от ЕЦБ, нямаше да се случат случки. Членството в Еврозоната е въпрос на европейски престиж и авторитет. Искаме ли да сме вечните двойкаджии и да сме последните на опашката?", категоричен е Василев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
честни политици
преди 2 години
Трябва да ме познавате като най-големия бюджетен ястреб в България" - Ама народът е беден и не иска ястреби в управлението. Иска нормална правова държава с работещи сектори - икономика, здравеопазване, образование, правосъдие! Тези сектори или поне част от тях са овладяни от мафия и корупция! Трябва съдебната ни система да заработи, за да вкарва в затвора политици и политически назначени лица за далавери, корупция и злоупотреби! Сигнализирай за неуместен коментар