България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хитър ход - бяга ли Слави от отговорност, ако се стигне до нови избори?

Основният въпрос е заради кого ще се разпадне 46-ото НС, убедени са Татяна Буруджиева и Юлий Павлов

14.07.2021 | 09:05 Редактор: Елеонора Танева

"Програма на проектоправителството на Слави Трифонов звучи като за няколко месеца. Може да има допълнени или развити приоритети - списъкът им е кратък, има достатъчно възможности за развитие. Предпочитам българското правителство да бъде по-дълготрайно". Така политологът Татяна Буруджиева коментира в студиото на "България сутрин" "бомбата", която Слави Трифонов хвърли с екипа си за евентуално правителство. 

Според нея е по-малко възможна хипотезата вторият или третият в изборите да направи кабинет. 

Тя вижда като най-вероятен варианта в края на септември отново да има избори.

Социологът Юлий Павлов прогнозира, че целта може да е била партиите да имат повече време за размисъл и предложените хора да бъдат опознати.

"Слави Трифонов е успешен бизнесмен, неговата партия се управлява като ЕООД. Той използва един ход, който може да се окаже много успешен - цугцванг. Той поставя другите в ситуацията - ако не подкрепят кабинета, ще се стигне до нови избори и той няма да е виновен", коментира социологът пред Bulgaria ON AIR. Павлов предполага, че Слави Трифонов е готов да преговаря за приоритети, но не и за фигурите в кабинета си.

Според него рискът от нови избори за останалите партии е по-голям.

"При едни нови избори на "Изправи се! Мутри, вън!" нищо не им гарантира, че ще влязат в парламента, а БСП са в състояние на ново падение. И би било безотговорно да не подкрепят кабинета, като се опитат да вкарат свои приоритети", заяви Юлий Павлов.

И двамата са на мнение, че основният въпрос е заради кого ще се разпадне 46-ото НС.

"Имам чувството, че съзнателно е обявен състав на бъдещо правителството, което да не бъде подкрепено. ИТН първи казаха, че нямат проблем да се явяват на избори, но сами няма как обявят, че искат нов вот", заяви Татяна Буруджиева.

"Ако се стигне до нови избори, партиите, които настояват за промяна, трябва да си направят сметката, че може ГЕРБ да се върне на бял кон. Те за втори път ще покажат не само, че не могат да управляват, но и невъзможност да започнат такъв процес", предупреди Юлий Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
Илиана
преди 2 години
А, не само не герб! Стига толкова мутри и крадци във властта. Не ви ли е срам!!!!!!! Всеки иска да види Борисов, Биков, Костов, Божков, Доган, Октай, Желязков и още много други във затвора, да им се вземе неправомерно придобитото имущество. Това са парите на България. Вие с хората ли се подигравате?!?!? Какво падение!!! Сигнализирай за неуместен коментар