България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доходи и пандемия: Ще има ли ръст на заплатите в следващите години

От 30 години не се влагат пари за обновяване на ВиК сектора, каза Ваня Григорова

01.07.2021 | 09:09 Редактор: Юлия Христова

От днес с 5% се увеличават пенсиите, но не за всички пенсионери. Коя е правилната мярка за увеличението на пенсиите и как трябва да продължи да се подпомага бизнеса.

Когато и както да се увеличават разходите, няма как да не се отрази това негативно на бюджета ни. Тези увеличeния обаче ще ни се сторят като детска игра в сравнение с онези за следващите години. В цялостната цена на тока влизат и маркетингови разходи, които се правят за привличане на ограничения брой клиенти от дружествата. Това каза за "България сутрин" икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

По думите ѝ от 30 години не се влагат пари за обновяване на ВиК сектора.

"Кадрите там са на минимална работна заплата. Представете си следното - това е като да имаш прекрасна кола, която 30 г. не поддържаш", заяви тя.

"Доходите на работещите са се увеличили според НСИ. Но това не можем да го очакваме в следващите години. В нито една политическа програма няма споменаване за увеличаване на минималната работна заплата. Ако в следващите 3 г. такова не се предвижда, то просто няма да го видим", посочи събеседничката за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че мярката 60/40 не е най-добрият начин да се подпомогне бизнеса.

"Първото трябваше да се гарантират пълните заплати на хора на минимална работна заплата. Този, който е на 3000 лева месечен доход може да издържи финансово, но другият с ниска заплата - не", коментира Григорова.

Според нея хората трябва да разберат, че ако стигнем до вкарване на ток от чужбина, това ще рефлектира върху цената на тока в посока нагоре.

"Пенсиите по принцип - ясно е - трябва да се увеличат. Тези 50 лева се равняват на преизчисляване на пенсиите. Актуализацията се прави ежегодно, но лекото увеличение не може да компенсира дългосрочното изоставане. Пенсиите на старите пенсионери изостават, което трябва да се компенсира", допълни икономическият съветник. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
И да се вдигнат заплатите, то няма да е с много, докато цените се качват двойно и тройно.Само вижте цените на плодовете по пазарите, при положение, че сега им е сезона. Сигнализирай за неуместен коментар