Преизчисляване на пенсиите: Нова методология или "вплитане" на 50-те лв.

Коментар на експертите Любослав Костов и Георги Вулджев

29.06.2021 | 21:59 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният кабинет готви актуализация на бюджета. За какво ще има пари?

"Приемаме, че имаме 1,5 млрд. лв. (събрани допълнително от служебното правителство), с които ще можем да финансираме мерките за подпомагане на бизнеса и домакинствата", заяви икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ в студиото на "Денят ON AIR", визирайки мярката "60/40", мярката за медиците на първа линия и надбавката от 50 лв. към пенсиите.

Според него най-важната промяна в актуализацията трябва да бъде именно "вплитането" на 50-те лв. в пенсиите под формата на ръст, заедно с индексацията по "швейцарското правило".

"Големият проблем на тази мярка не беше просто, че се увеличават разходите, а самият начин, по който се случва това увеличение. Тази мярка беше експлицитно предизборна. По този начин не може да се прави социална политика, защото тези пари не са свързани с това как функционира осигурителната система. Те са изцяло политическо подаяние", посочи от своя страна главният редактор на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Вариантът, обсъждан от финансовото министерство, е да се преизчислят пенсиите, а не задължително да бъдат "вплетени" тази надбавка от 50 лв. към пенсиите, стана ясно от думите на Вулджев.

"Три са понятията - преизчисляване, индексиране и увеличение на пенсиите. КНСБ е против преизчисляване на пенсиите, тъй като поне 900 хил. пенсионери няма да получат нищо, а други ще бъдат ощетени за сметка на други", изтъкна Костов.

И подчерта, че КНСБ е "за" увеличение на пенсиите, не чрез преизчисляване.

"Целта ни е една и съща с тази на финансовото министерство, просто те предлагат нещо, което ще създаде хаос в цялата осигурителна система и при настоящия дефицит, без да реши проблема на пенсионерите. Проблемът на пенсионерите са ниските пенсии, които трябва, първо, да се индексират чрез "швейцарското правило" и, второ, да бъдат увеличавани с някакъв процент ежегодишно", добави икономистът.

Вулджев не се съгласи със събеседника и обясни, че преизчисляването на пенсиите е "възможно най-справедливото решение", именно заради новата методология.

"Хубаво е периодично да се случва преизчисляване на пенсии, защото иначе те се изплащат на остаряла база. Те не са преизчислявани из основи от 2008 г.", посочи главният редактор на ЕКИП.

Според него преизчисляването ще е справедливо и към пенсионерите, които няма вследствие да получат увеличение на пенсията, защото "такава им е осигурителната база - всичко е пропорционално на това, което си внесъл". 

"Целта ни е една и съща, просто предлагаме по-различен начин, различна методология, по която да стигнем до нея", увери Костов.

И двамата са съгласни, че 50-те лв. трябва да бъдат интегрирани по някакъв начин в пенсиите, както и че ще е по-удачно актуализация на бюджета да се направи от следващо, работещо правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
пенсионер
преди 3 месеца
Не може да се дават пари за трудов стаж, който не е изработен. При 40 години трудов стаж синдикатите предлагат коефициент 1,3 тази година и 1,5 до 2023 г., което прави трудов стаж 60 години. Такова чудо няма , да не си работил 20 години , но да ти плащат за това пенсия. Това значи, че пенсията не зависи от личния коефициент, т.е. няма никакъв смисъл да се осигуряваш на пълен доход. криеш, колкото можеш. Пълно безумие и непознаване на пенсионната система. Н работодателите ще са щастливи. Сигнализирай за неуместен коментар