България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Впечатляващо: Българинът е станал в пъти по-щедър по време на пандемията

Имаме удвояване на трите показателя, посочи Елица Баракова от Фондация BCause

16.06.2021 | 08:01 Редактор: Тодор Петров

България е на 45-о място по щедрост сред 114 държави в света, отчита Световният дарителски индекс. През 2020 г. 64% от българите са помогнали на непознат.

"Това е неописуемо сериозен напредък. Индексът показва отражението на пандемията върху дарителството в глобален мащаб. При нас се отрази много положително. През миналата година много повече се даряваше, имаше много доброволци, обществото се сплоти", заяви изпълнителният директор на Фондация BCause Елица Баракова в "България сутрин".

Световният дарителски индекс е резултат от отговорите на 3 въпроса: Дали сме дарявали, доброволствали или помогнали на непознат човек през последния месец, стана ясно още от думите ѝ.

"През миналата година имаше постоянно натрупване на дарителство. Помощта на непознат за миналата година е 55% глобално. 3 млрд. души са помогнали. Увеличено е и дарителството на пари, в същите порядъци е доброволчеството. При нас и трите показателя имат удвояване. Дори в челната десетка няма държави, които да са удвоили показателите си и в трите направления", посочи Баракова пред Bulgaria ON AIR.

Индонезия е обявена за най-щедрата държава през 2020 г. В десетката попадат също държави като Австралия и Нова Зеландия.

Даряването на кръв също влиза в статистиката. Има голямо желание за дарителство на кръв, което може да бъде организирано по-добре в България и да имаме банка, от която да се възползваме за тежки случаи, отбеляза Баракова.

"Като организация от гражданския сектор, годината и този добър резултат ни дават апетит да се представяме повече, да говорим за себе си и постиженията, за ползата, която носи нашата работа за хората. Пожелавам си да не помагаме само на болни хора", каза още изпълнителният директор на Фондация BCause.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК