По-малко желаещи да даряват кръвна плазма за лечение на коронавирус

Донори вече могат да бъдат и преболедувалите, които са се ваксинирали

14.06.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Дарителите на кръвна плазма за лечение на коронавирус у нас са по-малко към днешна дата. Това коментира в предаването "Директно" проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА.

По думите му това е обясним процес.

Засега има достатъчно запаси, така че да бъдат покрити нуждите от лечение с реконвалесцентна плазма на пациентите от ВМА.

"През всичките тези трудни месеци на пандемия се показа съпричастността и добротата на много хора, които бяха преболедували Ковид-19 и идваха с мисълта да помагат на нуждаещи се пациенти", изтъкна той. 

От скоро донори на плазма могат да бъдат и хора, които са преболедували и след това са се ваксинирали. Досега това не беше възможно.

"Имайте предвид, че ние вече имаме известен опит, но сме малко предпазливи в това отношение, защото все още има някои неясни неща по отношение на имунния отговор при тези дарители и най-вече клиничната значимост на антителата. Разбира се, всичко се развива динамично, следим научните публикации и това ни помага да взимаме най-верните решения", коментира още проф. Попов.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК