България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Голямото предизвикателство пред ЦИК за вота на 11 юли - машинното гласуване

"С промените поставиха Комисията да работи всеки ден, включително събота и неделя", каза Румяна Дечева

25.05.2021 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова

Още два дни продължава регистрацията за участие в предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Направените промени в Изборния кодекс провокираха редица въпроси - ще се справим ли с машинното гласуване, ще ни гарантира ли то честен вот и как ще се организира гласуването на сънародниците ни в чужбина?

"Машините, сами по себе си, са само едно устройство, което според тези, които познават методиката, отговарят изцяло на изискванията на нашия Изборен кодекс. Не можем да очакваме, че всички хора ще знаят как една машина се управлява. Да, машините могат да направят, така че нашият избор да бъде коректно отчетен, но идва въпросът дали СИК ще имат време да работят с тези машини и да овладеят изцяло начина им на работа, за да бъдат коректно използвани", каза в студиото на "България сутрин" Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.

Тя припомни, че новият състав на ЦИК е там от много кратко време.

"Те работят с нов Избирателен кодекс, много бърза беше промяната. В момента трябва да има машини в чужбина, където има над 300 избиратели. Законодателят, който направи промените да няма ограничение на броя секциите в чужбина, да се гласува с машини, направи допълнителни промени, които в тези 2 месеца, които са за организиране на изборите, поставиха ЦИК да работи всеки ден, включително събота и неделя. От това прегаряне очаквам тези хора все по-трудно да започнат да се справят", подчерта Румяна Дечева пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че във всяка една секция ще има и бюлетини.

Запитана какво се случва, когато с машината има технически проблем, тя отговори:

"Най-вероятно ще има протокол, спира се машинното гласуване и се изважда от употреба. Това може да отнеме не повече от минута-две, и започва гласуването с бюлетини. Добре е машините да стигнат до всички, които ще гласуват. От една страна законът казва, че това е основното средство за гласуване, а от друга страна - в много населени места те не бяха ползвани."

По думите ѝ голяма част от гласоподавателите не са гласували с машини и липсва информационна кампания. А според нея за тези избори видеонаблюдението няма да е възможно.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК