България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова книга разказва за Ордена за храброст - най-цененото българско отличие

Някои от нещата са публикувани за първи път, каза авторът Юли Грънчаров

06.05.2021 | 09:17 Редактор: Искра Ангелова

Орденът за храброст е най-цененото българско отличие, а книга-албум на сдружение "Българска история" ще зарадва читателите навръх 6 май с историята му. 8 години отнема на автора, който черпи информация и опит от авторитетни изследователи и страстни колекционери у нас и в чужбина. 

"Целта на тази книга е да представи на читателите по един съвременен начин българските отличия, но в частност Ордена за храброст. Освен основна информация за наградените, се постарах да съберем и богат снимков материал. Някои от нещата са публикувани за първи път", каза авторът на книгата Юли Грънчаров за "България сутрин".

Той живее във Франция и е юрист, който се занимава с финансови сделки.

"Историята ми е хоби. Преди 10 години по куриозен начин със семейството ми станахме жертви на обир и покрай други изчезнали неща, изчезна и Орденът за храброст на моя дядо, който е герой от Втората световна война. Малко по-късно реших да се опитам да потърся нещо, с което да го заменя. Успях да намеря такъв орден и от това се прояви интересът ми, който ме увлече. Започнах да се интересувам от различните български отличия, техните степени, а резултатът от това е книгата", разказа Грънчаров пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че в исторически план по-голямата част от известните личности от Третото българско царство са наградени с някои от българските ордени, за да се стимулира обществото да работи заедно.

"Орденът за храброст е най-цененото българско отличие. Неговата история започва с историята на третата българска държава, веднага след Освобождението. Той е учреден от Княз Александър I с един от първите му укази.  А ордените водят началото си от средновековни общества. След това се обособяват като награди, като те винаги са учредявани и давани от владетелите на съответната страна. Така е било и в България", коментира Юли Грънчаров.

Юристът поясни, че в началото българските ордени са произвеждани в Санкт Петербург, след това малко във Франция, но предимно са били произвеждани в Австрия и Германия.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК