Гордост във висините: Един капитан на 27 г. и неговата бойна машина

Кап. Бойчев разказва за призванието да си военен летец 

05.05.2021 | 14:08 Редактор: Тодор Петров

Без парад за Гергьовден и тази година. Демонстрации във въздуха обаче ще има. Днес на генерална репетиция вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили изпълниха съвместни полети с преплитане ниско над Земята в София. 

За първи път във въздушната демонстрация се включва и кап. Николай Бойчев. Само на 27 години, той вече е открил своето призвание. 

ога да го нарека една осъзната детска мечта след прочита на книгата на Борис Полевой - "Повест за истинския човек". Впечатли ме особено човешката воля и духът да надмогнем всичко, което е било до момента, а именно да достигнем висините", сподели военният летец.

Кап. Бойчев се качва за първи път на бойна машина, когато е на 20 години. Сега негов верен съюзник в бойните занятия е учебно-тренировъчният вертолет Bell 26. 

За краткото време, в което капитан Бойчев лети в небето със своя Bell 26, той е изградил специална връзка с машината, защото смята, че бойните машини притежават дух. 

"Всяка една машина има собствения си характер и винаги трябва да се прибягва с уважение към нея, тъй като един момент на невнимание или един моментен пропуск в подготовката на пилота, това би било пагубно и би довело до катастрофа", посочи той.

Най-важното е да се спазва войнската етика, смята младият капитан. Защото двигателят е сърцето на един самолет, но пилотът е неговата душа

Вижте повече във репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 2 години
Дрън,дрън,дрън...Да каже клел ли се е във вярност на Българското знаме и на българския народ и на кои служи сега? Сигнализирай за неуместен коментар