България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В помощ на учениците от 7 клас: Започва излъчването на безплатни видеоуроци

Коментар на Весела Михайлова и Ирена Муташка

20.04.2021 | 08:37 Редактор: Искра Ангелова

Изпитите за учениците, които съвсем скоро се върнаха присъствено в клас, наближават. Все повече деца и родители споделят, че подготовката им не е достатъчна.

От днес започва излъчването на безплатни видеоуроци с учител в помощ на учениците в 7 клас, на които им предстои национално външно оценяване.

"Всичко започна преди една година, когато напълно инфарктно единият от лидерите на "Просвета" ме видя и каза: Имам идея. Цяла нощ съм мислил, ще заснемем урок на живо. И абсолютно на живо в ефир правихме първия видеоурок, а сега вече, след като натрупахме повече опит - заставаме смело пред камерата и споделяме това, което носим", каза преподавателят по БЕЛ Весела Михайлова в студиото на "България сутрин".

Тя продължава да бъде и действащ учител.

"Това, което е написано в учебника и няма учител, много трудно се възприема от децата. Ролята на учителя е много важно. Децата искат да видят на живо учителите, особено по математика. Да видят как се изписва една задача. Колкото и да четат в учебника, трудно откриват последователността", коментира преподавателката по математика Ирена Муташка пред Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Михайлова допълни, че имат много ученици, които са от цялата страна.

"Нашите излъчвания миналата година бяха съпътствани с време за задаване на въпроси. Тази година сме оптимизирали излъчванията и въпросите могат да бъдат задавани писмено в различните платформи и социални мрежи", каза още преподавателят по БЕЛ.

А Муташка подчерта, че пряката връзка с учениците е изключително важна.

"Не е това, което беше в училище, но се справяме. Ние приехме това предизвикателство преди една година", посочи тя.

Според Весела Михайлова е хубаво, че повечето автори на учебниците в момента са действащи учители.

"В момента разработваме нова платформа, която позволява на учениците да прочетат текста, който е вложен в хартиения учебник, но и да се опитат да затвърдят знанията си чрез кратки електронни уроци, които са направени на стъпки. А и към всеки урок имаме и закачен видеоурок с учител. А това, което родителите трябва да дадат на учениците, е куражът, че може да се справят", добави тя.

Всички уроци може да се проследят свободно и безплатно тук (www.prosveta.bg/sabitia) и във Facebook страницата на "Просвета".

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК