България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищен директор: Присъственото обучение няма алтернатива

Асен Александров: В пъти по-добро е от дистанционното

09.04.2021 | 08:37 Редактор: Здравко Черкезов

Вчера със заповед бе възобновен присъственият учебен процес, като най-малките се връщат в класните стаи от понеделник, а за по-големите ученици се възобновява прекъснатият график от 22 март.

"Присъственото обучение няма алтернатива, в пъти по-добро е от дистанционното. Дистанционното обучение е компенсаторно, то подпомага присъственото", заяви директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в "България сутрин".

По думите му социалните умения на децата се променят в онлайн среда, те стават по-затворени, но най-големият проблем е, че голяма част от учениците не са достатъчно зрели, за да учат сами.

"Големият проблем не е в преподаването. Децата го чуват и дистанционно, но не могат да се мобилизират и не са достатъчно зрели, за да могат да учат сами. Те са сами пред екрана, могат да чуват това, което се говори, но да не минава през главата им. Не могат да се концентрират. Бидейки в клас, учителят ги мобилизира, те се мобилизират един друг", обясни събеседникът на новия водещ Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Александров посочи, че по-големите ученици са по-мобилизирани, особено когато им предстоят важни изпити като националното външно оценяване за 7 клас и матурите за 12 клас.

"7 клас са по-мобилизирани, особено по предметите, на които ще се явяват на изпити. Големият проблем е, че учениците не могат да се мобилизират, но тези, за които е интерес оценката, те се справят", изтъкна директорът на 51 СОУ.

Предложението на учителите

"Предложението на учителските синдикати е учениците да се въртят през 4 седмици - в училище да бъдат половината от учениците над 4 клас. По този начин те ще могат да се въртят през 2 седмици. Даже нашето предложение беше да могат да се въртят през една седмица. При нас ще се обучават 58%, а ако половината от класовете се обучават в училище, общо учениците в училище ще бъдат 66%. Струва ми се, че тези 8% разлика не биха увеличили епидемичната опасност", коментира Александров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бръм
преди 2 години
Разбира се, присъственото обучение няма алтернатива, но с лека ръка сте готови да жертвате всяка баба, дядо, родител или дете със здравословни проблеми в пика на "здравна криза" и то само, за да си осигурите комфорта си и различни съмнителни амбиции под мотото "Образование"!Чудя се, защо на времето учителското съсловие е било синоним на основоположник в изграждането и възпитанието на цялата нацията, а в наши дни яде от плътта на обществото ни!? "УЧИТЕЛИ" има, ама са много "калинките" над тях! Сигнализирай за неуместен коментар