Заради онлайн обучението: Ученици и родители виждат проблем с външното оценяване

Седмицата започна с новото разхлабване на мерките

12.04.2021 | 17:39 Редактор: Искра Ангелова

Седмицата започна с новото разхлабване на мерките. Учениците се върнаха в клас, ресторантите вече приемат клиенти и на закрито. Врати отвориха кина и театри. До края на седмицата отварят и моловете , а до края на месеца - дискотеки и останалите нощни заведения.

Новата заповед на здравния министър върна учениците от началния курс и тези от 7,8 и 10 клас обратно в класните стаи. Те обаче ще се обучават присъствено 2 седмици. 

"Както всеки път - организацията е една и съща, съобразена с мерките", коментира директорът на СУ "Сава Доброплодни" в Шумен Албена Иванова.

От 26 април за три седмици на чиновете ще седнат 5, 9 и 12 клас. По план в онлайн среда до 17 май остават 6 и 11 клас. 

"Създава неудобства тази ротация както за ученици, така за родители, за учители. Единият час е в електронна среда, пък другият е присъствен. Това нещо е много тежко и объркващо, дори и за самите деца", сподели преподавателят в СУ "Васил Левски" - Русе Рени Стоянова.

Проблем след онлайн обучението, според ученици и родителите, е външното оценяване. Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче е против отменянето на матурите. 

"Сигурно ще бъдат малко по-стресирани, сигурно ще бъдат по- натоварени, но този стрес ще бъде в името на шансовете им за по-добър живот", категоричен е Вълчев.

От днес с намален капацитет работят и заведенията, разрешени са и културните мероприятия. В първия ден от новото отваряне част от ресторантьорите срещат проблем с наемането на персонал. 

"Още по време на първата карантина напуснаха около 40% от нашия персонал. След това беше много трудно да върнем една част от тях. След второто и третото затваряне, проблемът стана още по-тежък. Персонал няма", каза ресторантьорът и председател на БХРА - Велико Търново Петър Стефанов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК