България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

От частните школи: Дискриминация е едни деца да се върнат в клас, други - не

"Ако не ходят редовно на училище, това спира развитието им", категорична е Жаклин Кунович

13.04.2021 | 08:08 Редактор: Десислава Атанасова

След серията от затягане и разхлабване на мерките, стана ясно, че някои от секторите не са сигурни дали могат да отворят врати. Страхът от санкции, както и честото преминаване на учениците в онлайн форма на обучение, доведоха до затваряне на вратите за постоянно на част от занималните и школите, предлагащи допълнително обучение.

"Поради ограниченията, за жалост, сектор образование е изключително потърпевш. Дискриминативно е цялото отношение към сектор  "неформално образование". Доскриминитавно е решението едни деца да се върнат в клас, други - не", заяви председателят на Българската асоциация за неформално образование Жаклин Кунович в "България сутрин".

В тези центрове работят не само с деца в ранна детска възраст, но и с тийнейджъри и възрастни, обясни още Кунович.

От асоциацията благодарят за последната заповед, при която беше разрешено на децата от 4 клас да се върнат в клас, но това не решава проблема с по-големите деца. Според Кунович прекъсването на нормалния учебен спира развитието им.

"Ние имаме деца във втори клас, които са прекъснали да ходят на училище миналата година. Тези деца, спирайки да ходят редовно на училище, ние наблюдаваме наистина спиране на натрупване на знания. Тези деца би трябвало да знаят повече неща, но не ги знаят, това спира развитието им", каза още Кунович в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни още, че всяко едно училище може да затвори врати, но школите трябва да останат.

"Защото ние работим с малки групи, имаме много добри условия и пропускателният режим при нас е по различен още преди тази година. Ние се стараем да осигурим най-доброто за децата", сподели тя.

Кунович е категорична, че школите са необходими, услугата се търси, защото е в помощ и за деца, и за родители. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Единствено социализацията е проблем, но за днешните деца това така или иначе не е като за старото поколение! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Всичко зависи от желанието на родителите и дали те всъщност излъчват и поощряват децата да учат. Освен знанията е важно да се развият качества като отговорност, постоянство и уважение - за това не е нужно училището. Трудност със сигурност имат самотните родители, тези на които доходите са изключително ниски и тези, които нямат роднини на които да разчитат. А който иска да знае ще намери начин! Сигнализирай за неуместен коментар