Занижи ли онлайн обучението качеството на образованието?

Коментар на доц. Катя Михайлова и проф. Тодор Танев

19.01.2021 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова

Дистанционна форма на обучение в университетите - докога ще продължи и ефективна ли е? 

"Значително по-малко се говори за образованието в университетите. Сякаш онлайн образованието в училище е ценно и важно за цялото общество, а пък висшето образование да го махнем. Не бива да е така. Висшето образование е точно толкова важно, колкото и средното. Ако средното има за цел да формира компетентности, умения, първични грамотности, висшето образование има за цел да формира мислене", каза доц. Катя Михайлова от УНСС в студиото на "Денят ON AIR".

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев сподели, че образованието в университетите се приема като тема табу.

"Търновският университет започва присъствено обучение, което е на тяхна глава. Сами решиха този въпрос. Ректорът изказа изключително много аргументи в тази посока. За училищата на хората започва да им втръсва, защото всеки ден става въпрос за това, че учениците учат в дистанционна форма", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него учителите се справят по-добре, отколкото преподавателите във висшите училища. 

"Трагедия е, че по-голяма част от моите колеги гледат в екрана на своите компютри от вкъщи. Те трябва да свикнат, защото положението с Ковид-19 няма да си отиде скоро. Никога няма да живеем постарому", категоричен е проф. Танев.

Доц. Михайлова смята, че онлайн образованието в университетите и училищата е най-успешно като бизнес.

"То обаче изобщо не дава резултат по отношение на качеството. Аз съм от малкото, които експериментират абсолютно всички възможности при онлайн обучението. Живото общуване го няма, живото преподаване го няма. Случват се и комични ситуации. В някои университети въпросът с онлайн преподаването не е решен. Преподавателите нямат единна софтуерна платформа, в която да провеждат лекциите", изтъкна тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК