На какво се дължи безусловната подкрепа към "Има такъв народ"?

Коментар на журналиста Михаил Кръстев и политолога Добромир Живков в "България сутрин"

13.04.2021 | 09:30 Редактор: Десислава Атанасова

Дни след парламентарните избори у нас - какви са възможните коалиции и ще се състави ли стабилно правителство? Потърсихме отговорите в студиото на "България сутрин" от журналиста Михаил Кръстев и политолога Добромир Живков.

"Логично е първата политическа сила да предложи кабинет. Странна е подкрепата към втората политическа сила. Ние не знаем каква е програмата и въпреки това има такава безусловна подкрепа. Странно е, че се изразява такава подкрепа, или просто е част политическия покер", заяви Кръстев пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Политологът Добромир Живков обясни, че Бойко Борисов е готов да състави правителство и се работи по неговия състав, но много малко вероятно е това правителство да получи подкрепа в парламента.

"Заявената подкрепа към "Има такъв народ" оформя тази голяма антиГЕРБ коалиция, 1/3 от депутатите ще бъдат представители на извънпарламентарната опозиция, която се формира", каза още Живков.

Според Кръстев първо трябва да бъде възстановен дебатът.

"Трябва да бъде възстанови диалогът, но преди това трябва да бъде възстановен дебатът, защото ако не стане, това ще доведе до нови протести.", допълни Кръстев.

По отношение на възможните коалиции, политологът очерта някои решения.

"Това е антиГЕРБ коалиция, тяхната цел е демонтиране на модела на ГЕРБ и това не включва отделни мерки по сектори. Това е политическа заявка. Аз не виждам извън мандата на "Има такъв народ" възможност и потенциал да се формира правителство с мандат на някоя от политическите сили с по-нисък резултат", допълни Живков. 

По отношение подкрепата на ДПС към по- малките партии, Кръстев обясни, такава подкрепа е форма на контрол.

"ДПС винаги ще е бъде балансьор, много е трудно да бъдат игнорирани Така наречените партии на статуквото получават 2/3 от мандатите, което означава, че имат все още по голяма електорална подкрепа - повече, отколкото партиите, които са се обявили за категорична промяна. В дози дух всяка една подкрепа към ИМТ е някаква форма на контрол", заяви Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Живков предвижда по-скоро непълен мандат, от не повече от година и половина, а Михаил Кръстев обясни, че без БСП, ДПС и ГЕРБ не може да бъде съставено работещо правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

4
1 rate up comment rate down comment 0
ruseborn
преди 4 седмици
Do АнОнИмЕн с номер /ЕДНО/ УнО, OnE, DrEi, прикрит гербадция, t e O/НуЛа/ Ти ли ще говориш за стари муцуни бе, Хахо! Виж се в огледалото първо! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 4 седмици
Точно наказателен беше вота Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
мнение
преди 4 седмици
Това е отрицателен вот! Той е насочен към трите основни партии на статуквото, превърнали се в организирани престъпни групи за ограбване на обществените блага! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 4 седмици
Славчо, довери се на инстинкта си. В управлението на държавата си новак. Протестерите ще те завлекат към дъното. Сега си ученик и трябва да се учиш. Хвани се за Борисов, научи занаята и после го промени за да го нагодиш според новите предизвикателства. Постави си исканията от референдума. ГЕРБ ще ги приемат, но БСП и ДПС-не. Така ще си чист пред избирателите. Ще те опознаят и в ЕС. Сега там си никой. После- печелиш 51% и управляваш самостоятелно без стари муцуни Сигнализирай за неуместен коментар