Картите са раздадени: Какви са възможните коалиции?

Според експертите е възможност всички да се обединят срещу модела "ГЕРБ"

06.04.2021 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Политическите карти са на масата. Какви са възможните сценарии?

С обявяването на окончателните изборни резултати започнаха плахи опити за съставяне на парламентарни коалиции. БСП първа потърси подкрепа от другите опозиционни формации. 

"Призовавам Слави Трифонов, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" да докажат, че са срещу модела "ГЕРБ", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Няколко часа по-късно на апела на социалистите отговори бившият червен депутат Мая Манолова.

"Ще потърсим за съвместни действия "Демократична България" и партията на Слави Трифонов, свързани със съдебната реформа. Няма да влизаме в разговори, с когото и да е било, без да са публични", категорична бе Манолова.

При така раздадените политически карти, право на избор има партията на Слави Трифонов. 

"Капанът за Слави е от двете страни. Той трябва да избира от 2 злини по-малката. Сега, освен да каже Аз съм казал без Бойко Борисов, нали това е вратичката, но не съм казал, че отричам всички от ГЕРБ", посочи социологът Мира Радева.

"Всички основни парии са готови да подкрепят Слави. Въпросът е дали Слави е готов да формира правителство. Защо се явява, ако не иска да управлява?! Според мен те бяха уплашени", коментира социологът доц. Румяна Коларова.

Другият ход, според експертите, е всички срещу модела "ГЕРБ".

"Другата посока е действително едно обединение на всички срещу ГЕРБ. Ключът минава през Нинова. Без нея не може. Но ходът на Корнелия е неумел. Не може да се правиш на първи, когато си трети. Специално Нинова много ме изненада - какво означава всички подават оставка, аз оставам да браня партията. Видяхме какво се случи с Костов", допълни Радева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК