България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог каза колко трае имунитетът след преболедуване и ваксиниране

"За изграждането на антителата отново са необходими клетки", каза д-р Цветелина Великова

08.04.2021 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

Колко дълга е имунната памет и има ли доказателства, че организмът ни си изгражда такава след прекаран Ковид-19? 

"Още в началото на пандемията, когато се говореше за възможен имунен отговор след преболедуване, се спомена за T и B лимфоцити. Известно е, че те Т лимфоцитите подпомагат B лимфоцитите, като произвеждат антитела, а в някои случаи помагат и в убиването на заразените човешки клетка с вируса. Всички изпитвания на ваксините, които досега са правени, в техните дизайни е имало изследване на включени лица по отношение на това дали изграждат клетъчен имунитет, тъй като той е изключително важен", каза имунологът д-р Цветелина Великова от Университетска болница "Лозенец" за "България сутрин".

Тя подчерта, че е важно да знаем, че за изграждането на антителата отново са необходими клетки.

"Все по-достъпни стават тестове, които са предназначени за лабораторни условия. Но едва ли ще има тестове, които ще могат да бъдат извършвани в дома на хората. Това, което имаме като резултати при преболедували лица, се знае, че при такъв клетъчен имунен отговор може да бъде установен при 90% от хората до 3 месеца след инфекция", допълни д-р Великова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ след това той започва да намалява.

"При ваксините също изследваме данните за клетъчен имунитет. Като към момента имаме данни за 6 месеца наличие на такива клетки. Количеството на T клетките се променя и това е част от динамиката на имунния отговор, когато инфекцията премине - е нормално част от тези лимфоцити да отпаднат, а друга част да останат като паметови клетки. При повторна среща с вируса нашите Т клетки ще могат да бъдат активирани отново и да подпомогнат и Б лимфоцитите, които отново да произведат необходимото количество антитела", коментира имунологът пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

На въпрос дали може да изградим доживотна имунна памет срещу Ковид-19, тя отговори: "Досега опитът ни с предишни инфекции със SARS има все още установени хора след 15-16 години, които имат клетки на имунната памет на вируса, но тепърва предстои срещу коронавируса, тъй като нямаме достатъчно данни. Надяваме се, че ще може да разчитаме на дълготрайна имунна памет."

Д-р Великова допълни, че разчитат да се постигне имунитет чрез ваксините.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
38 rate up comment rate down comment 5
Права си.
преди 3 години
За това сме на това ниво. Защото всичко знаем, всичко можем. Но само на думи! Сигнализирай за неуместен коментар
2
63 rate up comment rate down comment 23
gotse
преди 3 години
Тази платена имуноложка, дали е чела изследванията на австрийските и швейцарските си колеги. Там, тези прости австрийци и швейцарци, доказаха че преболедувал от ковид има над девет месеца имунитет. Докато, нито една ваксина не дава такъв резултат. ***...та им на българските платени ***, еднолични ТЪРГОВЦИ- доФтори.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
57 rate up comment rate down comment 14
Нора
преди 3 години
Айде стига с вашите изказвания . Най големите учени в света не могат да дадат отговор а ние в България знаем отговорите . Големи разбирачи сме както винаги . Лекувайте болните и спрете с тая показност пред медиите . Сигнализирай за неуместен коментар