Доц. Спасков: Ковид-19 ще се появява периодично, подобно на грипа

Бившият директор на болница "Пирогов" смята, че пандемията ще приключи в рамките на 2021 г.

07.04.2021 | 22:20 Редактор: Здравко Черкезов
Доц. Спасков: Ковид-19 ще се появява периодично, подобно на грипа

Най-вероятно коронавирусът ще се превърне в инфекция, подобна на грипа и ще ни тормози периодично. Като глобален проблем обаче очаквам да бъде решен в рамките на година. Това каза в интервю пред БТА бившият директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

"В света се работи активно за намиране на добро лекарство за коронавируса, така както се работеше и за създаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна създават условия за тотално решаване на проблема с тази инфекция. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство", обясни лекарят.

Относно опашката, която оставя вирусът при преболедувалите, лекарят каза, че при това заболяване 100-процентовото оздравяване върви сравнително бавно. "Пациентите се изписват от болниците, но след това има един дълъг период, в който те не се чувстват 100 процента възстановени. Поради тази причина много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да отговорят на това изискване на живота и да са свързани с възстановяването на този тип болни. Има се предвид и места в извънболнични структури - например, в курортни комплекси", допълни той.

Според него пандемията показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването - инфекциозните отделения трябва да преминат на държавна издръжка както епидемиологията. Изводът е продиктуван от нетрайния характер на инфекциозните болести. Има ситуации, в които е налице силно завишаване на ползването на инфекциозните отделения, както сега. В други моменти обаче, то е изключително ниско. Затова пазарният механизъм доста трудно би могъл да работи в такъв тип звена, смята д-р Спасков. Необходимо е да се разграничат инфекциозните болести от тези с по-планов характер, каза той.

Не е ефективно развитието на хирургични звена във всички болници в страната, твърди още д-р Спасков. Спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична интервенция в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите.

"Подобен механизъм обаче не работи добре при инфекциозните заболявания и трябва да се обърне внимание. Освен това е необходимо да има и подготовка в страната за поемането на болни не само в инфекциозните отделения", посочи д-р Спасков. Повечето големи болници са формирали част от своя капацитет в полза на лекуване на коронавируса, допълни бившият директор на "Пирогов".

По отношение на новите щамове д-р Спасков допуска, че е възможно съществуващите ваксини да не им въздействат. Според него подобен факт ще доведе до създаване на нови и нови ваксини, което може да бъде постигнато много бързо от науката.

Коронавирусът вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа, и ще се появява периодично, смята той. По думите му като глобален проблемът най-вероятно ще бъде решен в рамките на година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
3 rate up comment rate down comment 0
КАНКА
преди 4 дни
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА ! ДОКТОРИТЕ НЯМАТ НАЯВАНЕ ! ЛЕКАРИ НЯМАМЕ ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Viki
преди 4 дни
Ako sme vnimatelni i da se lekuvame navreme je dobre. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 6
стар и вядял
преди 5 дни
Не е и създаден в лаборатория. Самото човечество си го докара на главата с непремерени действия, но не става въпрос само за замарсяеането на природата. Причината е, че ние започнахме да манипулираме това, което не познаваме. Кое е това със сигурно ще се сети Теодоси Теодосиев-Тео. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 7
стар и вядял
преди 5 дни
Реално още почти нищо не се знае за този вирус! Той е от бъдещето. Който се замисли ще разбере. Сигнализирай за неуместен коментар