Оказа ли пандемията влияние върху вота и изненадващи ли са резултатите?

Коментар на Цветеслава Гълъбова и Петко Георгиев

04.04.2021 | 23:02 Редактор: Искра Ангелова

7 партии влизат в новия български парламент, според финалните прогнозни резултати от екзитпол на "Галъп интернешънъл".

"Моята професия ме е научила на нищо да не се изненадвам, така че за мен няма изненада. Хората са различни, гласуват по различен начин. Не бива никой да е разочарован. Радвам се, че повече никой управляващ няма да има комфорта да прави каквото си иска. С това се приключи и това е достатъчно", каза психиатърът Цветеслава Гълъбова в Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Тя е очаквала пандемията да има по-голямо влияние върху активността на изборите.

"Очаквах повече хора да се уплашат, но избирателната активност, която се регистрира, е горе-долу като на предишните избори, което означава, че хората не са били толкова притеснени. От гледна точка на психологията това е много важно. Това е наша малка победа", допълни Гълъбова.

Журналистът Петко Георгиев смята, че комбинациите стават невъзможни.

"Това, което на мен ми харесва, е, че макар да изглежда парадоксално - този многопартиен парламент създава изискването за малко по-сложно постигане на консенсус за постигането на решения. Няма да сме в ситуацията, в която на сутринта сме с маски, на обяд сме без маски, вечерта отново сме с маски. Утре са затворени моловете, а следобед са затворени фитнесите. Няма да имаме тази стабилност на едноличната воля, която имахме досега", подчерта журналистът.

Той припомни, че ДПС имат еднаква заявка на изборите - по някакъв начин да влязат във властта.

"Тяхната игра е една и съща. Това не е изненадващото. Има едно-две неща, които ми се струват различни от предишните избори - първите са, че тези избори взеха човешки жертви. Хората, които ненужно се разболяха заради разхлабените мерки, които бяха с предизборна цел. И второто е, че се скарахме с най-близките си приятели - Северна Македония, за да може една една политическа партия да влезе в парламента", коментира Петко Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

А по думите му добрият резултат за партията на Слави Трифонов не би трябвало да е изненада за никого.

"Не мисля, че управляващите са запазили позицията си благодарение на някакви свръхспособности, защото ги нямат. Помним бившият втори какво каза преди няколко седмици - как се печелят избори. Да не забравяме огромната администрация, която ще се бори със зъби и нокти да запази позициите си", посочи Гълъбова.

Тя коментира и загубата на ГЕРБ в София, където убедително печели "Демократична България".

"Те са вече от дълго време във властта, хората вече са уморени. Вече всички открито говорят за корупция. Тя наистина убива. Виждаме какво се случи по време на управление на здравната криза. Тези пробойни не са от сега. За тези проблеми ние знаем повече от 10-15 години", добави психиатърът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК