Опасност от хаос на Избори 2021: Сложен протокол, неопитни членове на СИК...

Председателят на 25 РИК-София Валери Цолов посочи проблемите в "България сутрин"

24.03.2021 | 08:58 Редактор: Тодор Петров

Възможно е забавяне в обработката на протоколите за изборите. За това сигнализират членовете на СИК. За опасността потвърди и председателят на 25 РИК-София Валери Цолов пред Bulgaria ON AIR.

"Обстановката е такава, че е налице възможност за голямо забавяне на секционните избирателни протоколи. Надяваме се да е минимално. Има фактори, които са пречка за бързото приемане на протоколите. Има опасност да не влезем в 48-те часа, в които трябва да ги предадем в ЦИК. Комплексно е, но най-голямата пречка е протоколът, който е силно усложнен. Той е с много голям обем - около 20 страници за големите РИК-ове. За пръв път имаме машина и хартия навсякъде в Столичната община. В СИК-овете тази година се очертават неопитни хора с онлайн обучение", обясни той.

Старите протоколи са били във вертикален изглед, докато новите са хоризонтални - нещо, с което за пръв път ще се сблъскат членовете на СИК. Имало 9 графики за отчитане на действителните гласове, стана ясно още от думите му пред новата водеща на "България сутрин" Мария Константинова

"Веднъж трябва да се нанесе машина, втори път - хартия и това да се сборува стотици пъти във всеки протокол. Сборната грешка се открива и коригира много трудно в морето от информация", алармира Цолов.

"Сигнализирахме ЦИК с молба протоколът да бъде опростен - да бъдат съкратени излишните неща и които са предпоставки за грешка", каза още той и добави, че вече един месец няма официален отговор от ЦИК.

Запитан дали ще бъде по-лесно и сигурно за хората гласуването с машини на 4 април, той отговори, че има специални дезинфектанти само за машините.

"Със сигурност е по-бързо гласуване. Хората в напреднала възраст със сигурност ще предпочетат хартията, на машината ще заложат повече младите хора, които са интерактивно настроени. Вотът ще се раздели 50 на 50", заяви Цолов.

"Фундаментален проблем е обучението на СИК - прави се при нови условия и във виртуална среда. Мобилните екипи са добре обучени, статистиката показва 12 хил. карантинирани в София", каза за финал председателят на 25 РИК-София. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Опитни, неопитни - никой не иска да е ... повечето, които се съгласяват е заради парите, а грамотност не търсете...за много неща вече е така, няма кой да извършва дадени дейности. Сигнализирай за неуместен коментар