Проблеми преди Избори 2021 за избирателите с трайни увреждания

Пост на актьора Златко Гулеков по темата получи широк обществен отзвук

22.03.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Проблем преди вота за избирателите с трайни увреждания. Нарушава ли се конституционното право на глас на трудноподвижните, възрастни хора, които нямат решение на ТЕЛК, за да им бъде изпратена мобилна урна? Тези въпроси поставя актьорът Златко Гулеков, а постът му в социалните мрежи получи широк обществен отзвук.

Актьорът Златко Гулеков живее в Бургас с възрастните си родители - дядо Ради, на 89 години, и баба Тота, на 82 години. Съседи са му и баба Каля, и дядо Иван, които са на по 90 години. Всички те искат да гласуват на предстоящите парламентарни избори, но са трудноподвижни и не могат да стигнат до избирателната урна.

"Аз цял живот съм гласувала. Хорото водех, ама сега виж какво стана. И пак искам да гласувам, но ако може - може, ако не може - здраве да е", коментира баба Тота Гулекова.

"Как си представяме един човек, който ходи с бастун вкъщи или с проходилка вкъщи, или има коксартроза, или има едни куп заболявания, ще отиде на собствен ход до училището, ща качи един куп стълби да се нареди на една опашка и да гласува", попита Златко Гулеков.

Актьорът решава да помогне на родителите си и възрастните си съседи да подадат в местната община заявление за гласуване с преносима избирателна урна.

"Деловодителката ми каза, че трябва да бъдат придружени от ТЕЛК или НЕЛК. Това са едни скромни тихи хора, които не са искали да се облагодетелстват от тази система", допълни той.

Според РИК-Бургас обаче казус няма.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК