ЦИК: Подвижните урни са най-голямото предизвикателство за вота на 4 април

"Ако няма отбелязана партия - бюлетината ще бъде невалидна", каза Таня Цанева

19.03.2021 | 09:22 Редактор: Искра Ангелова

Съд отмени решението на ЦИК за забрана на видеозаснемане при броенето на бюлетините. Какви ще бъдат изискванията и мерките за безопасност?

"ЦИК прие решение да обжалва решението на съда и мотивите ще бъдат изложени там. Виждането на ЦИК е, че тази категория лица, каквито са застъпниците, представителите на партии, наблюдателите, нямат такива правомощия в разписания Кодекс", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на "България сутрин".

В сутрешния ни блок адвокат Надежда Йорданова, спечелила делото за видеозаснемането, заяви, че се надява тази възможност да повиши доверието на хората в изборния процес и да ги накара да отидат до урните.

Говорителят на ЦИК коментира бюлетината, с която ще гласуваме на парламентарите избори на 4 април.

"Тя е със специална защита и се състои от две части. В лявата част са партиите и коалициите, които са регистрирани за тези избори. А в дясната част са кръгчетата, с които се отбелязва преференцията", допълни Цанева пред Bulgaria ON AIR.

Тя призова избирателите да не произвеждат невалидни бюлетини.

"Трябва задължително да се отбележи партията, а след това по желание и преференцията за даден кандидат. Ако няма отбелязана партия - бюлетината ще бъде невалидна. Да не забравят, че след гласуване на гърба на бюлетината задължително трябва да бъдат сложени два печата", подчерта Цанева.

Бюлетината в чужбина е по-малка, тъй като там българите няма как да гласуват с преференции.

"Машините, съгласно Изборния кодекс, ще са разположени в секции, в които има над 299 избиратели. Такива секции в страната са 9 390. И в момента се сертифицират машините. През 2019 г. гласувахме в 3 000 секции, а не три повече, както е сега. Но избирателите имат досег, машините не са трудни за гласуване. Машината не позволява невалидна бюлетина", каза още Таня Цанева.

Говорителят на ЦИК отговори и на повдигнатите въпроси за подвижните урни и хората, които са под карантина, но изявяват желание да гласуват. "Около 15 хил. души биха били лишени от правото да гласуват. И ако имат и минимум по един контактен, бройката ще скочи още -  около 30 хил.", обяви преди дни в студиото на "България сутрин" адвокат Силвия Петкова.

"Това е най-голямото предизвикателство пред ЦИК и СИК. Дори и с промените, които бяха направени - до 3 дни преди изборния ден избирател да заяви, че би желал да гласува с подвижна избирателна кутия, това е много трудно за организация. Придвижването на тези комисии ще бъде трудно, те ще бъдат със специални защитни костюми. Трудно се намират и желаещи за такива комисии. Всичко, което позволява закона, е направено", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Голям провал ще са тези избори Сигнализирай за неуместен коментар