Адв. Йорданова спечели делото за видеозаснемане на изборите, ЦИК обжалва

Това ще повиши доверието на хората в изборния процес, каза юристът

19.03.2021 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

Адв. Надежда Йорданова спечели делото за видеозаснемане след края на изборния ден. В студиото на "България сутрин" тя съобщи, че ЦИК е взела протоколно решение за обжалване на решението на Административния съд в София. Предстои да станат ясни аргументите.

"Надяваме се българският съд да реши по съвест. Надяваме се, че тази възможност, когато бъде въведена, ще повиши доверието на хората в изборния процес и ще ги накара да отидат до урните. Когато видим резултатите от изборите, нашето общество ще има консенсус, че това е волята на народа, а няма да се чуди има ли манипулации", заяви адв. Йорданова.

"В хода на подготовката за парламентарните избори на 4 април ЦИК, съвместно с Комисията за защита на личните данни, издаде указания за прилагане на правилата за лични данни в хода на изборния процес. Това се случва за пръв път. На 2 места по начина, по който са изписани указанията, забраняваха на представилите, подателите и застъпниците на коалициите и партиите да заснемат процеса на броене. Става дума за периода след края на изборния ден. Онази част от изборния процес, когато на масата стои само урната с бюлетините. По никакъв начин заснемането не може да наруши вота", обясни тя.

Юристът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва само един човек от СИК да пипа бюлетините - да ги вади една по една, да ги разгръща, всички в помещението да ги виждат и да се преброяват по определен начин.

"Хората са изморени след дългия ден и много често този ден не се спазва. Урните се изсипват, всички се скупчват и много лесно валидни бюлетини отиват в купчината на невалидни, лесно се повреждат и стават невалидни. Видеозаснемането на този процес е предпазна мярка това да не се случва, това е мярка за повишаване на доверието и гарантира прозрачен процес", посочи адв. Йорданова.

По думите ѝ видеоматериалът, наред с другите доводи и документи при наличие на изборни нарушения, се цени. А хората в секциите могат да подадат възражения и те да бъдат вписани в протокола. Придружено с материал, който демонстрира какво се е случило, това ще придаде по-добра представа на съда.

"Ако съм оператор на свободна практика, мога да заснема този процес. Ако пак съм оператор на свободна практика, но съм застъпник или наблюдател, не мога да направя това. Това е доста абсурдно. Тук говорим за помещение, в което се извършва обществена дейност, не говорим за личния им живот. Изпълняват се публични функции от служебни лица", подчерта адв. Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо- до Пешо
преди 3 години
Пешко ти само на село ли се седиш ? Или когато ходиш в магазина , мола , по пътишата в страната, на дискотека , а и повечето офиси ако случайно си стъпвал в такъв- нямаш против да те снимат.Но когато си застъпник на политическа партия (коя ли е ТЯ - единственната и неповторима) си против.Еднственото смислено обяснение остава е че .... причината е някак си свързана с действия които могат да се категоризират като противоправни.пояснявам за да ме разбереш - манипулация на протокола. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 2
Пешо
преди 3 години
Аз, например, не искам да ме снимат, това нарушава гражданските ми права, и ме кара да се чувствам като герой на Оруел от 1984. Сигнализирай за неуместен коментар