Посочиха как ще гласуват карантинираните, БСП поиска видеонаблюдение на вота

Няма да се въведат подкрепяните от президента промени

20.01.2021 | 14:02 Редактор: Тодор Петров

След остри спорове депутатите от правната комисия в парламента приеха промени в изборните правила за вота на 4 април. Заразените с коронавирус българи или поставените под карантина ще гласуват в мобилни секции или в такива, изнесени в болниците.

Предлага се още хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях.

Няма да се въведат подкрепяните от президента промени за гласуване по пощата на българите в чужбина и поисканото от БСП онлайн наблюдение на броенето на бюлетините.

Депутатите се скараха не за това как ще гласуват карантинираните депутати, а кой ще има отговорността за безопасното протичане на изборите. 

"Отговорността ще се носи от ЦИК, не от тези здравни, не от изпълнителната власт, за спазване на противоепидемични мерки", коментира Филип Попов.

Явор Божанков от БСП заяви, че от началото на пандемията някой друг взима решенията.

"Изпълнителната власт е встрани. Тя наблюдава този процес, чака вятъра на общественото мнение и отсъжда като арбитър. Не решава и не носи отговорност. Резултатите всички ги виждаме, включително България да е на челните места по смъртност", коментира социалистът. 

Въпреки това че от БСП се обявиха против промените, текстовете бяха приети на първо четене в правната комисия. В тях е записано, че каранитнираните гласподаватели ще могат да упражнят правото си на глас при определни условия.

"Подвижни избирателни кутии или в отделни секции в лечебните заведения. Условията да са предвидени в правилата приети от ЦИК", коментира Красимир Ципов.

Миналата седмица управляващите обявиха, че са подготвили здравни, но не и правни промени за изборния ден. БСП приеха желанието на президента и поискаха да има видеонаблюдение след края на изборния ден, когато се броят бюлетините.

От ЦИК не присъстваха на заседанието на правната комисия, но в тяхно писмено становище, изразиха желание здравните власти да издадат мерки, които комисията комисията да изпълни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК