Избори 2021: Две седмици преди вота - дистанцията между първите е отвъд грешката

Анастас Стефанов: Не е изключено формирането на експертен кабинет

19.03.2021 | 22:08 Редактор: Десислава Атанасова

Ожесточена ли е битката за новия парламент? Коментар на обществените нагласи направи в предаването "Денят ON AIR" политологът Анастас Стефанов от агенция "Тренд". Последното проучване е направено между 9 и 14 март.

"Моментната снимка показва, че през последните 2-3 месеца виждаме дистанция между първите -  отвъд грешката. Дистанцията вече от над 5%, 2 седмици преди изборния ден", заяви политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Анастасов, в момента не се наблюдава почти никакъв политически заряд. Наблюдава се доста ниско желание за гласуване.

"Тези 45%, които отчитаме, може и още по -малко да станат. Има немалко българи от по-уязвими групи, които не са се срещали с Ковид-19. Това са обикновени избори, но в необикновено време", допълни още той.

И определи изборите като трудни. 

"Ако избирателната активност от 45% се сбъдне, може да очакваме под 3 милиона души да гласуват", обясни Стефанов.

Засега има 5 сигурни политически формации и 2 с реални шансове, заяви политологът.

Стефанов прогнозира и състава на следващото правителство. 

"Не е изключено формирането на експертен кабинет, но е рано да се прави категорична прогноза. Но не може да се роди нещо кристално ново", каза той.

Относно политическите послания, политологът е категоричен, че хората все по-рядко четат широко програмно документи. 

Това, което достига до хората е късият разказ. Но това не е български феномен, стана ясно от думите му.

На въпрос дали следващият парламент ще има дълъг живот, политологът заяви, че понякога временното се казва най-трайното нещо. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Манаф
преди 3 години
Аз ще гласувам за чалга шоумена! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези предвиждания са заблуждаващи, защото после процентите се преизчисляват в зависимост от избирателната активност. Случайно попаднах на един калкулатор в интернет който дава приблизителна представа какви ще са реалните резултати за дадена партия. Например аз ще гласувам за ВМРО. На тях им дават 4.00%, което според този калкулатор (election-calculator.free.bg) ще им даде действителен резултат от 8.89%, тъй като Тренд предвиждат 45% избирателна активност. Сигнализирай за неуместен коментар