България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолог: Голямата изненада на вота ще бъде избирателната активност

Много малък процент от избирателите са чели програмите, важен е лидерът, каза Димитър Ганев

01.03.2021 | 09:40 Редактор: Радостина Димитрова

Броени дни до старта на предизборната кампания за парламентарния вот. Ще има ли изненади на 4 април и как ще се отрази Ковид ситуацията на политическата сцена?

"На всеки вот има изненади и този вот няма да е изключение. Голямата изненада ще бъде в избирателната активност. Ковид-19 ще се отрази в голяма степен", заяви политологът от "Тренд" Димитър Ганев в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че досега във всички държави, в които са се провеждали избори по време на пандемията, активността е спаднала с 10-15%.

По думите му няма как да бъде предвидена избирателната активност, защото не е ясно каква ще бъде здравната обстановка в началото на април.

"Придържаме се към формулата 5+2. Сигурни са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България". На ръба са ВМРО и "Изправи се! Мутри вън". Изследванията нямам как да предвидят с точност и влизането на последните две партии", коментира Ганев пред Bulgaria ON AIR. И добави, че от голямо значение в последните дни преди вота ще е политическата кампания.

"Ако се коалират 2 или 3 партии с различни виждания, няма да изкарат същите резултати, както ако се явят сами. В политиката 1+1 не е равно на 2, може да е равно на 1, на 4. Това зависи от стиковката на партията", отбеляза политологът и допълни, че партиите може да заложат на лекари и интелектуалци за привличане на електорална периферия.

"Много малък процент от избирателите са чели програмите. У нас има персоналистка политика, важен е лидерът. Например, може да изберат партията на Слави, защото симпатизират на него, а не защото Тошко Йорданов е в екипа му", каза Димитър Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
Така е, кой знае колко ще е ниска и дали някой ще отиде. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец