"Тренд" за изборите: ГЕРБ води с 5% пред БСП, Манолова и ВМРО са на ръба

Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание

18.03.2021 | 12:28 Редактор: Здравко Черкезов

Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две – с реални шансове. Това показва проучване на "Тренд" за месец март.

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28.8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като "Има такъв народ" (12.7%) и ДПС (12.1%) са на малка разлика помежду си.

Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите.

Останалите формации остават засега под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се ползват с 1.1% подкрепа. 

45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, но пандемичната ситуация крие рискове за избирателната активност.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят. Само 38% от гласуващите са заявили, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 

Снимка: "Тренд"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

4
3 rate up comment rate down comment 1
28
преди 2 години
БСП няма моралното право да бъде въобще в парламента. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
Македонски
преди 2 години
Тези предвиждания са заблуждаващи, защото после процентите се преизчисляват в зависимост от избирателната активност. Случайно попаднах на един калкулатор в интернет който дава приблизителна представа какви ще са реалните резултати за дадена партия. Например аз ще гласувам за ВМРО. На тях им дават 4.00%, което според този калкулатор (election-calculator.free.bg) ще им даде действителен резултат от 8.89%, тъй като Тренд предвиждат 45% избирателна активност. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
1
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години