"Перфектната буря" - трета вълна, бюджет с рекордно висок дефицит, избори 2021

Според бившия министър Иван Нейков, предизборните програми са слаби в социалната политика

17.03.2021 | 21:53 Редактор: Здравко Черкезов

Отново се заговори за пълно затваряне от държавата и ресторантьорите много скоро излязоха с писмо, в което предсказват масови фалити. Защо кризисните мерки не проработиха и голяма част от бизнеса у нас остана на "изкуствено дишане"? 

"Защото българският бизнес е уникален. Не говоря за българския модел за борбата с коронавируса, който е толкова уникален, че няма равен на себе си. Българският бизнес е уникален, защото над 93% от всички фирми са микропредприятия - по-малко от 9 души", посочи бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тези микропредприятия оцеляват само с "невероятна креативност" и досега те не са обявили фалит, защото фалитът струва пари - а те не разполагат с такива. 

"Затова ще стискат зъби, ще вземат заеми от близки, приятели, колеги и в един момент някои от тях наистина ще оцелеят, но други ще потънат", допълни бившият социален министър.

Според Нейков най-лошата последица от кризата ще бъде появата на дребните предприемачи, които ще предложат помощ в  "сивата икономика". 

"Това ще е много тежък проблем - с цената на десетилетия. Ние в условията на икономически растеж със зъби и нокти я (сивата икономика - бел. ред.) намалихме на 30%", изтъкна Нейков 

И не изключи този процент да скочи до 50%.

"Нямаме отговор на въпроса какво ще стане, когато приложим тази мярка. Имаме симпатична наивност - като направим мярката и тя ще спаси положението. Само че видяхме март, април, май - не ни спаси. Ноември отново същата история", коментира бившият социален министър.

Пробойните в различните предизборни програми

"Много е шарена картината в предизборните програми. Някои въобще нямат програми - ДПС нямат цяла програма, а само предизборна декларация. Там социалната политика има три bullet-а и точка по въпроса. Има и други партии, които твърдят, че преди 2-3 години са си направили програмата - да речем, БСП. Те сигурно са знаели, че след  3 години ще има коронавирус. Не е сериозно. Това, което беше преди 3 години, няма нищо общо с това, което ще е след 4 години", заяви Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър призна, че "тук-там" има попадения, но той ги определи като "екзотика". Според него едно от лекарствата на българския пазар трябва да бъде нещо, което въобще го няма в България - професионалното ориентиране.

Нейков назова другата фундаментална липса в предизборните програми - изработване на нов закон за здравословни и безопасни условия на труд, който според него задължително трябва да включва "светата троица" на прогреса: директор - човешки ресурси - служба по трудова медицина.

Събеседникът смята, че в момента се заформя "перфектната буря" - трета вълна на Ковид-19, бюджет с рекордно висок дефицит, избори, които няма да излъчат парламент поне два месеца, както и правителство, което мисли за изборите повече от справяне със самата криза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК