Избори 2021: Гласуването с машина е лесно и отнема близо минута

Броят на секциите в САЩ остава 35

19.03.2021 | 19:57 Редактор: Десислава Атанасова

Как се гласува машинно - разяснителна кампания започна на няколко ключови места в столицата. Целта е избирателите да се запознаят с това как работят машините за гласуване и ако имат затруднения да могат да получат информация.

Близо 1 минута. Толкова отнема гласуването с машина. Две седмици преди вота гласоподавателите имаха възможността в няколко големи търговски обекта да изпробват машините за гласуване. 

"Машината сама подсказва какви са следващите стъпки на избирателя. Спокойно всеки може да гласува с машина. Става доста бързо, включително и с ръкавици става, нищо че екранът е сензорен", обясни председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Предвижда се следващата седмица машините за гласуване да бъдат поставени и на други места.

На изборите тази година, членовете на СИК ще трябва да обработват един протокол повече. Причината е, че се налага да обобщят данните от хартиения вот и от машинния.

На фона на това, Върховният административен съд реши, че броят на секциите в САЩ остава 35. Магистратите не са открили нарушения от страна на ЦИК. От своя страна комисията е обжалвала и решението на административния съд в София, отнасящ се до видеозаснемането при броенето на бюлетините.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Николай Иванов
преди 3 години
Пробвах да гласувам с машина,мислейки,че ще е много хубаво и удобно.Е,не стана така ,понеже "удобството" заби и тъча и бе адски скапан .Добре,че имаше хартиена бюлетина и гласувах така.Ако и на други места с машините е така,ще е скръб. Сигнализирай за неуместен коментар