ЦИК с три варианта за машинното гласуване

Част от инструкциите са да се дезинфекцират химикалките в изборния ден

28.09.2020 | 09:50 Редактор: Виктория Гетова
ЦИК с три варианта за машинното гласуване

ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия изпращат писма до няколко български фирми доставчици на такова оборудване, за да ги питат разполагат ли с разработен и действащ модел на машина за гласуване, който да отговаря на изискванията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния вот на изборите за ЕП преди година.

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, в това число на машината и на базовия софтуер, както и данни какъв би бил срокът за производство и доставка.

За целта се предвидени три варианта – за доставка на 10 хил. устройства, 12 500, както и за 25 хил. Според текстовете в Изборния кодекс машинен вот трябва да има в секциите с над 300 избиратели, без тези в чужбина и специалните - затвори, кораби, болници и домове. Това прави около 9500 секции, където ще са нужни по една или две устройства. Именно затова варира и бройката на устройствата, които трябва да се осигурят. Според експерти, сред които и шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, ще са нужни над 20 хил. машини. Цифрата 25 хил. пък е заложена като отправна точка в извършеното пазарно проучване от "Информационно обслужване" за евентуални международни партньори.

Самото проучване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе предизвикало полемика и с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха проект на техническа спецификация за машини.

Темата е била обсъждана на едно от последните заседания на ЦИК. Там членове на комисията изтъкват, че въпросът не е само за техническата спецификация, а за складове, машини, техници, с които към момента ЦИК не разполага.

"Без логистика няма как да стане обществена поръчка. ЦИК не разполага с имоти да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна", изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни НС промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за осигуряването на машините.

Същевременно в неделя в общо в 24 населени места се проведоха частични и нови местни избори – 22 кметства и 2 общини, които са разпръснати в общи 15 области в страната. Това по същество обаче са първите избори в условията на коронавирус, предава "Монитор".

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която избирателите попълват бюлетината. Това пък част от инструкциите към секциите за местния вот в неделя. Той като това са първите избори при Ковид-19, още в началото на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските избирателни комисии, секциите, кметовете в областните градове инструкциите на здравните власти. А ЦИК дори поискаха обратна информация дали местната власт ще може да изпълни всичко, нужно за изпълнението на противоепидемични мерки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК