България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гласуване с машини: Може ли електронният вот да се хакне?

Хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп, но този интерфейс ще бъде заключен, заяви Любомир Тулев

15.02.2021 | 08:50 Редактор: Радостина Димитрова

Най-масовото гласуване с машини за първи път в България ще е на парламентарните избори пролетта. Може ли електронният вот да се хакне?

"Масово има объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет". Има разлика между дистанционно и машинно гласуване. Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново." Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на "България сутрин".

По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.

"Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира", обясни Тулев.

Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

"Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави: "обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно.  Ще има и техническа поддръжка на място".

Любомир Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

"Това в момента е позволено само в Естония и Латвия", каза той и допълни, че според него "камери по време на избори е прекалено много".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК