Над 14 хил. българи в чужбина са подали заявления за гласуване

Поставените под карантина ще могат да гласуват в подвижни урни, уточниха от ЦИК

11.02.2021 | 18:52 Редактор: Ралица Братанова

Поставените под карантина ще могат да гласуват в подвижни урни, след като подадат заявление до местната община, съобщиха от Централната избирателна комисия на първия си брифинг за предстоящите парламентарни избори.

Все още не е ясно дали за членовете на избирателните комисии ще се завърши пълния процес по ваксиниране за коронавируса, разбра се на брифинга на ЦИК.

"Ние ще направим всичко възможно да получат първата доза достатъчно рано, за да могат да получат и втората преди изборния ден", посочи Димитър Димитров.

Очаква се във всеки район прогнозно да се изчислят нужните мобилни секции за карантинираните избиратели, но все още не е уточнена системата, с която ще заявяват желание за гласуване. 

"Ще трябва да подават заявление до общината, за да могат да бъдат включени в подвижни избирателни секции, стои отворен въпросът за тези заявления", обясни Таня Цанева.

Електронното заявление за гласуване от чужбина е факт от понеделник. Вече хиляди наши сънародници са подали такова, като най-многобройни са от Великобритания, Германия, Испания и САЩ. 

"В момента имаме почти 14 000 потвърдени заявления от наши сънародници гласуване в чужбина", посочи Цанева.

Обсъдени са и мерките за съхранението и доставката на машините за гласуване, тъй като първата партида вече е пристигнала. До 14 февруари ще се подават данни към ЦИК за броя на секциите с над 300 избиратели, за да се знае къде ще се ситуират. 

Решено е и заплащането на членовете на комисиите да бъде увеличено двойно, като възнагражденията варират в зависимост от отговорностите им в изборния ден. 

Най-ниското заплащане ще бъде към 180-200 лв. Очаква се решенията да бъдат оформени и приети в следващите дни. 

Вижте още в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано тези подвижни урни са измислени добре, че не се знае дали и с тях няма да има пак фалшификации... Сигнализирай за неуместен коментар