България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

ББА: Да се погрижим болниците да бъдат обезпечени, защото фалит не звучи добре

Предизвикателство ще е комбинацията на плановия прием и прием на Ковид болни, заяви адвокат Свилена Димитрова

08.03.2021 | 09:37 Редактор: Радостина Димитрова

Броят на новозаразените с Ковид-19 рязко скочи, което наложи преустановяването плановите приеми, операции и свижданията в болниците. Как това ще се отрази на пациентите и лечебните заведения?

"Тази мярка е в съответствие с това, което преживяхме по време на втората вълна. Не е неочаквана, ние следваме схемата от втората вълна. Но плановият прием не е най-големият проблем. Предизвикателство ще е комбинацията на плановия прием и прием на Ковид болни, което означава и повече разходи, защото тежките случаи на коронавирус не могат да бъдат покрити от клиничната пътека." Това заяви председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин"

Тя добави, че писмо до НЗОК по този казус е изпратено, но допълнително финансиране ще има само за определени болници, които изпълняват някои критерии. 

"Да се погрижим болниците да бъдат обезпечени, защото фалит на болници не звучи добре", подчерта адвокат Димитрова.

По думите ѝ пациентите, които имат други заболявания, да не се колебаят да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.

Председателят на ББА коментира и т.нар. "зелени паспорти".

"Паспортът няма да стане условие за пътуване, защото трябва да се осигурят и други начини - ваксинирането трябва да бъде личен избор. Винаги ще останат хора, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, затова трябва PCR-ът да остане и преболедувалите също да имат някакъв статут", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR.

"Може да се направи модерен електронен вариант за база данни за ваксинирани, заболели. Това трябва да е приоритет, защото свободата на придвижване е една от основните ни свободи. Може да се окажем ограничени и от частни компании, може ваксинацията да бъде предимство за наемане на работа", каза тя и допълни, че балансът между правила и права е много важен, а държавата е съществена в осъществяването му.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Всеки неприет в болница, лично да се обади на Ананиев. Той издирваше такива хора онзи ден. Сигнализирай за неуместен коментар