Спират плановия прием и свижданията в над 2/3 от областите в страната

В София ограничението влиза в сила от понеделник за всички болници

05.03.2021 | 17:32 Редактор: Радостина Димитрова

В над две трети от областите в страната ще бъде спрян плановият прием, операции и свижданията, защото попадат в червената зона на заболели с Ковид-19. В София ограничението влиза в сила от понеделник за всички болници.

Маските стават задължителни и на открито във Враца на местата, на които не може да се спазва дистанция от метър и половина. Причината – заболеваемостта там достигна до 493 заболели на 100 хиляди души население.

"Здравната система е под сериозен натиск и бихме искали с тези допълнителни мерки да стопираме малко това постепенно повишаване броя на заразените лица", заяви зам.-кметът на Враца Петя Долапчиева.

Новата заповед обаче изненада част от жителите на града.

В София, в "Александровска" болница около 40 процента от Ковид леглата са заети. И въпреки, че болнични легла в столицата има достатъчно, за да се намали нарастването на случаите на Ковид-19, от понеделник спират плановия прием, операциите и свижданията.

"Това не означава, че се спира приемът на спешните и онкоболните", каза шефът на "Александровска" Борис Богов.

Преобразуване на легла и отделения в Ковид зони няма да има в "Александровска" болница, потвърди нейният директор. Според някои здравни експерти обаче тази мярка не е оправдана.

Спирането на плановите операции не е уместно и не трябва да се прави, смята и проф. Васил Каракостов. Причината – болниците са едно от местата, където вероятността човек да се зарази е най-малка.

И двамата експерти са категорични - най-добрата мярка за справяне с пандемията е ваксинирането.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.