България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казусът "Сандански": По-добре ваксинирани съветници, отколкото изхвърлени ваксини

Д-р Илия Тонев не очаква да се стигне до наказание

11.01.2021 | 09:33 Редактор: Искра Ангелова

В разрез с плановете на здравните власти - вместо медици на първа линия, в Сандански бяха ваксинирани общински съветници. А здравното министерство извърши спешна проверка по случая.

"Получават се такива ситуации, все пак сме в началото на кампанията по ваксиниране на населението срещу един опасен вирус. Ваксината, която се прилага в момента, е с относително сложен начин на съхранение, начин на разпределение, както и начин на приготвяне. В един флакон има 5 дози за ваксина. Това поражда много организационни и технически трудности около прилагането", каза директорът на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев в ефира на "България сутрин".

По думите му много от работещите на първа линия имат резерви към ваксинирането. 

"Въпреки че имахме предварително изготвени списъци, много от хората, които бяха включени в тях и бяха изявили желание да се ваксинират, не се явиха за ваксинация. В един момент се оказа, че количеството ваксина, което имаме, може да не бъде използвано по предназначение. Една от причините те да се откажат е сложното приложение на ваксината. Другата причина е, че все още има малко информация за страничните ефекти", допълни д-р Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на болницата подчерта, че общинските съветници са "случайно" явление по кампанията на ваксинация.

"От проведената кампания за набиране на кандидати за ваксинация се оказа, че няколко дози ще останат неизползвани. В Сандански са ваксинирани 100 души, в Петрич - 50, а общинските съветници са четирима", каза още той.

Д-р Илия Тонев очаква да проведе конструктивен разговор с министър Костадин Ангелов.

"Очаквам да извлечем поуки от това как да се действа в бъдеще време, за да не се стига до ситуации, които създават напрежение в обществото и да нарушаваме националния план за ваксинация. Не мисля, че ще се стигне до наказание. Грешка би било да се изхвърлят ваксини, вместо да ги приложим. Всички, които са заявили желание да бъдат ваксинирани, са ваксинирани", категоричен е той.

Но оказва се, че това са много малък процент от работещите на първа линия. А ако зависи от директора - той би им поставил втора доза на съветниците.

"Престъпление е да прекъснеш лечението на един човек по средата, а ваксинирането е вид лечение", добави д-р Илия Тонев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК