Проверката в Сандански установи безспорно нарушение на реда на ваксиниране

Министър Ангелов: Няма да допусна институции или отделни лица да нарушават правилата

10.01.2021 | 18:58 Редактор: Ивет Арабова

Безспорно нарушение на реда на ваксиниране. Това установи спешната проверка на здравното министерство по случая с имунизираните общински съветници в Сандански.

"Проверката установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. В Ковид системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански. Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават!", написа във Facebook здравният министър Костадин Ангелов.

Клип с ваксинирането на общински съветници от Сандански предизвика бурни реакции в социалните мрежи. От видеото става ясно, че общински съветници са сред първите ваксинирани, което е в нарушение на предписанията на здравните власти. От ГЕРБ разкритикуваха случая във Facebook.. 

"Заместник-кметът на Община Сандански г-жа Павлина Караджова в ролята на длъжностното лице, което обяснява как и защо се е стигнало до ваксинация на общински съветници. Нейното участие недвусмислено даде отговора кой е наредил да се започне тази хаотична ваксинация. По всичко личи, че това е именно ръководството на Община Сандански", написаха от ГЕРБ-Сандански в социалната мрежа.

От общината обясниха - при ваксинирането в първата фаза са останали 30 дози, тъй като липсвали желаещи медици да се имунизират. Отказали и от всички социални институции и тогава били извикани общински съветници. Причината – ако дозите не бъдат използвани в срок, те трябва да се изхвърлят. Министърът на здравеопазването назначи незабавна провеrка. 

Сигналът за случая е подаден от "Републиканци за България".

"Това е още едно доказателство за неспособността на изпълнителната власт да спазва дори своите разпоредби и вие виждате, че местната власт прави всичко възможно, за да не се съобрази с разпореждането на МЗ", коментира лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

В понеделник ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции, се казва още в позицията на здравния министър.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК