България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вяра по време на пандемия: Храмовете са готови за светлия празник

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, увери дякон Симеон Змейков

24.12.2020 | 08:45 Редактор: Радостина Димитрова

Не е погрешно схващането, че възвестяването на Христовото рождение има събирателна сила - сплотява семейния дух и пълни домовете с радост и усмивки. Това обаче е само половината от истината  - другата е същинският смисъл на църковния празник, символизиращ надеждата и новия живот. На 24 декември приключват 40-дневните пости, а във всички храмове на Българската православна църква се отслужва света литургия.

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, а в традициите ще спазваме, каквото българинът е свикнал да прави - около трапезата със семейството. Това сподели дякон Симеон Змейков от храм "Рождество Христово" в ефира на "България сутрин".

"С Божията помощ си пожелаваме да имаме една по-хубава Нова година", посочи дякон Змейков. И добави, че ролята на вярата за православните християни е огромна.

"За православните хора вярата е всичко, упованието в Бога е водеща сила", каза той и обясни, че коледните пости имат за цел вярващият човек да се подготви за идващите празници.

"Човек да спре за малко, да си сложи една спирачка и да помисли за живота. Всеки, който е вярващ, е редно да спазва поста. Той е свързан и с духовното - трябва да завърши с изповед, покаяние, иначе се превръща в своеобразна диета. Затова съветваме хората да се обръщат повече към свещениците", отбеляза дяконът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че Бог желае само и единствено нашето спасение, затова изправени пред тази трудност в момента, ще можем да я понесем в сърцата си.

"На всички зрители, българи, християни, пожелавам тази радост, която имаме, която Христос ни донесе със своето раждане, да изпълни сърцата на всички и да бъде разнесена между роднините, за да се прослави Неговото име", каза отецът на финала.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Радослав Трайков
преди 3 години
В медицинските, военните и д-р. структури има различни титли. В духовната йерархия - също. Явно протойереят е проявил смирение. Сигнализирай за неуместен коментар