България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Джипитата нямат ресурс да помогнат в Ковид отделенията

Доц. д-р Любомир Киров посочи проблемите при личните лекари

23.10.2020 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Криза с медицинския персонал. Сериозен недостиг на медици има в Ковид отделенията в болниците. Здравният министър Костадин Ангелов призова за подкрепа от страна на участващите в доболничната помощ и специализантите. Ще се обсъди и идеята лекарите от ДКЦ-тата да помогнат в борбата с Ковид-19.

"Министърът на здравеопазването, главният епидемиолог и хората от Щаба могат да кажат защо се стигна дотук. По наша информация, сред общопрактикуващите лекари има немалко колеги, които се заразиха и боледуват в болнични отделения. Близо една трета от колегите, които загубиха живота си, са общопрактикуващи лекари", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.

По думите му в ефира на "България сутрин", проблемът с липсата на медицински персонал е поставян многократно - финансиране, промяна на условията на специализация, кариерно развитие. Според него липсва визионерство, когато се правят здравни политики у нас.

"Проблем при общопрактикуващите лекари има, той може да се задълбочи. Съчувствам на министъра за ситуацията, в която е в момента. Надявам се с всеобща помощ да се справим", отбеляза доц. д-р Киров пред Bulgaria ON AIR

Той е категоричен, че въпросът не е как да осигурим пoвече хора за Ковид отделенията, а как да направим така, че да не стигат толкова пациенти до тези отделения.

"Съмнявам се, че ще можем да помогнем, защото при нас също се очертава дефицит. Няма заместници и заместници на заместниците, няма и медицински сестри. Поставяли сме много остро този проблем. Нашата средна възраст е 60 години", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец