Личен лекар: Работим до пълно изтощение

Върху плещите ни тегне голяма тежест и отговорност, посочи д-р Гергана Николова

22.10.2020 | 21:45 Редактор: Юлия Христова

30% от починалите медици са лични лекари. Колко екстремна е ситуацията с коронавируса? 

Общопрактикуващите лекари са на първа линия, ние не сме там само за МЗ. Работим до пълно изтощение. Държавата прие, че като частни лечебни заведения не трябва да получаваме помощ, дезинфектанти. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ тя сама си купува маската, ръкавиците, консумативите, а също и тези за медицинската сестра, с която работи, с което за ден стойността им достига около 40-50 лв.

"Ние сме първата линия и не е ясно пациентът с какво точно идва, дали с Ковид-19, дали с друга болест. За миналата седмица съм имала 5 деца, настанени в болница, с пневмония", посочи тя.

Според нея се дават консултации по телефона за пациенти в по-добро състояние.

"Върху плещите ни тегне голяма тежест и отговорност. Нищо не се заплаща на личните лекари за пациенти, оставени за лечение вкъщи. Представете си човек, който е вкъщи, с карантина, с положителен тест и ни звъни доста често... Ние нямаме работно време", подчерта още лекарката.

"Има начини да се правят нещата по електронен път, живеем в 21 век. Електронните направления са начин да помогнем за бърза диагноза и ограничаване на инфекциите", обясни д-р Николова за Bulgaria ON AIR. 

Личният лекар посочи, че трябва да се спести цялото това движение на хора. 

"Нека спрем да обвиняваме пациентите, че лъжат и мамят. Няма как да ни подведат, аз си познавам пациентите по телефона", допълни тя.

Според нея БЛС защитава своите членове, но и пациентите. Оказали се в роля да се грижат за нуждите и правата им. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК