България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще удържи ли властта на напрежението от улицата?

Коментар на социолога Кольо Колев и журналиста Михаил Кръстев

07.09.2020 | 08:56 Редактор: Ивет Арабова

В седмицата на Съединението политическите страсти продължават да бушуват. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда. Очаква се и Европа да направи преглед на гражданските свободи и върховенството на закона у нас. Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев. 

И добави, че Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди. "Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск", посочи той.

Кольо Колев допълни, че при нова легитимност вече всеки ще си знае мястото, тогава всеки би знаел своята тежест когато говори.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза социологът.

"Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", заяви Кръстев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК